Crêpes Suzette

5 porcií

100 g hladkej múky ● štipka soli ● 1 PL krupicového cukru ● 2 vajcia ● 1 PL oleja ● 300 ml mlieka ● olej na potretie panvice

Na omáčku: 100 g masla ● 100 g hnedého cukru● 150 ml pomarančovej šťavy ● 2 ČL nastrúhanej pomarančovej kôry ● 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry ● 3 PL pomarančového likéru ● 2 PL koňaku ● niekoľko krúžkov pomaranča

Preosiatu múku so soľou vsypeme do misy. Pridáme cukor, vajcia, olej, mlieko a vymiešame hladké cesto s hustotou ako sirup. Rozohrejeme panvicu, potrieme ju olejom a cesto nalievame naberačkou. Panvicou zakrúžime, aby sa cesto rozlialo po celej ploche. Pečieme z oboch strán dozlatista. Postup opakujeme, kým neminieme všetko cesto. Pripravíme omáčku. Na miernom ohni roztopíme maslo s cukrom. Keď sa začne cukor rozpúšťať, trocha zvýšime teplotu a pokračujeme, kým zmes nezačne bublať a karamelizovať. Až neskôr ju občas premiešame.

Vlejeme pomarančovú šťavu, pomarančovú a citrónovú kôru a necháme 4 až 5 minút bublať, aby zmes zhustla. Prilejeme likér aj koňak, pridáme niekoľko krúžkov pomaranča, pár minút zohrievame a znížime teplotu. Pomarančové krúžky vyberieme a odložíme nabok. V omáčke namáčame každú palacinku. Všetky zložíme do tvaru šatôčky a podávame ešte teplé ozdobené krúžkami pomaranča.

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 20 minút

Náš tip
Pre deti robte tento dezert bez alkoholu. Arómu dodá pár kvapiek vanilkovej esencie.

Crêpes Suzette
Crêpes Suzette
Zdroj: archív DJ

Zapekané s jablkami

4 porcie

Na plnku: 3 stredne veľké jablká ● 1 PL masla ● za hrsť sušených hrozienok ● štipka mletej škorice

Na cesto: 3 stredne veľké jablká ● 350 ml vody ● 2 vajcia ● 200 g špaldovej múky ● 1 ČL oleja + na opekanieNa poliatie: 30 g masla + na vymazanie formy ● 3 PL trstinového cukru ● 2 vajcia ● mletá škorica

Pripravíme plnku. Očistené jablká nakrájame na menšie kocky a dáme do rozpusteného masla na panvici. Pridáme hrozienka a na miernom ohni orestujeme, aby jablká trochu zmäkli. Kvôli chuti a vôni primiešame štipku škorice a odstavíme. Pripravíme cesto. Očistené jablká rozkrájame na menšie kúsky a so 100 ml vody najemno rozmixujeme. Pridáme ostatné ingrediencie vrátane zvyšnej vody a vymiešame hladké cesto.

Rozpálenú panvicu potrieme olejom, nalejeme za jednu naberačku cesta, zakrúžime panvicou, aby sa cesto rozlialo po celej ploche, a upečieme na oboch stranách dozlatista. Každú palacinku naplníme restovanými jablkami, zrolujeme a nakrájame na niekoľko kúskov tak, aby sa zmestili na výšku do panvice alebo zapekacej formy s priemerom približne 20 cm. Na zaliatie palaciniek rozpustíme maslo s 2 lyžicami cukru. Necháme trochu vychladnúť a potom v ňom rozmiešame vajcia. Zmesou zalejeme palacinky a poprášime ich škoricou zmiešanou so zvyšným cukrom. Pečieme 15 až 20 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.

Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 20 minút

Päť minút pred koncom pečenia. Navrch palaciniek natrite sneh vyšľahaný z bielkov a dajte zapiecť.

Zapekané s jablkami
Zapekané s jablkami
Zdroj: archív DJ

Lievance s makom a černicami

4 porcie

150 ml mlieka ● šťava z 1 citróna ● kôra z 1 citróna nastrúhaná najemno ● 1 vajce ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 1 PL rozpusteného masla ● 125 g hladkej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 2 PL práškového cukru ● 1 PL nemletého maku ● olej na potretie panvice

Na krém: 2 žĺtky ● 35 g trstinového cukru ● 35 ml citrónovej šťavy ● kôra z 1 citróna ● 25 g masla ● 100 ml smotany na šľahanie ● černice na ozdobenie

Pripravíme krém. Do misy dáme žĺtky, cukor, šťavu aj kôru z citróna, maslo a vo vodnom kúpeli zohrievame za stáleho miešania až do zhustnutia. Odstavíme a necháme celkom vychladnúť. Môžeme pripraviť aj deň vopred. Do studeného krému vlejeme vychladenú smotanu a jemne vyšľaháme tak, aby krém ostal trocha tekutý. Pripravíme cesto. Do jednej misy dáme mlieko, citrónovú šťavu, nastrúhanú kôru a necháme pár minút odstáť. Mlieko sa o chvíľu zrazí. Pridáme vajce, vanilkový extrakt a maslo. Premiešame a prisypeme múku, prášok do pečiva, cukor a mak. Len zľahka premiešame. Na rozohriatu panvicu potretú olejom dávame lyžičkou kôpky cesta a lievančeky po chvíli prevrátime na druhú stranu. Polejeme výdatnou porciou citrónového krému a ozdobíme černicami.

Čas prípravy: 20 minút
Čas opekania: 3 minúty/1 kus

Náš tip
Černice nakrájané na menšie kusy môžete zamiešať priamo do cesta. Ideálne na cesty.

Lievance s makom a černicami
Lievance s makom a černicami
Zdroj: archív DJ

Americké „pancakes“ s javorovým sirupom

2 porcie

150 g hladkej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● štipka soli ● 2 vajcia ● 200 ml mlieka ● 20 g medu ● biely jogurt gréckeho typu ● javorový sirup

Zmiešame najskôr všetky suché ingrediencie a v druhej mise vymiešame vajcia, mlieko a med. Pridáme suchú zmes a cesto pomocou naberačky vylievame na menšiu panvicu. Pečieme na miernom ohni z oboch strán dozlatista. Dávame pozor, aby palacinky priveľmi nezhnedli. Preložíme na tanier a servírujeme s kvalitným hustým jogurtom a karamelovým javorovým sirupom.

Čas prípravy: 20 minút
Čas opekania: 2 minúty/1 kus

V Amerike sa tento typ lievancov podáva s kockou masla, poliaty javorovým sirupom a obložený
praženými plátkami slaniny.

Americké
Americké " pancakes" s javorovým sirupom
Zdroj: archív DJ

Kysnuté od babičky

4 porcie

500 ml mlieka ● 20 g droždia ● 1 PL kryštálového cukru ● 1 PL rozpusteného vychladnutého masla ● 2 vajcia ● 300 g hladkej múky ● štipka soli ● olej na vymastenie panvice ● obľúbený džem na potretie

Droždie s cukrom rozpustíme v 100 ml vlažného mlieka a necháme nakysnúť kvások. Do väčšej misy dáme zvyšné mlieko, maslo, vajcia, preosiatu múku, štipku soli a zamiesime redšie cesto. Prikryté utierkou ho necháme 30 minút kysnúť. Rozohrejeme lievancovú panvicu a priehlbiny dobre potrieme olejom. Cesto ešte premiešame a nalievame po lyžici do každej priehlbiny. Pečieme dozlatista a ideálne podávame ešte teplé a potreté obľúbeným džemom.

Čas prípravy: 20 minút
Čas kysnutia: 30 minút
Čas opekania: 3 minúty/1 kus

Náš tip
Lievance podávajte posypané tvarohom s lyžičkou slivkového lekváru. Babičkina klasika.

Kysnuté od babičky
Kysnuté od babičky
Zdroj: archív DJ