Šťavnatý zákusok s malinami

24 kúskov

2 hrnčeky polohrubej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 1 hrnček kryštálového cukru ● 2 vajcia ● 1/2 hrnčeka oleja ● 1 hrnček mlieka
● 1 PL kakaa
Krém: 2 balenia hrudkovitého tvarohu (500 g) ● 200 ml kyslej smotany ● 1 balíček vanilínového cukru ● 80 g práškového cukru ● 250 ml smotany na šľahanie ● 1 balíček práškovej želatíny ● 50 ml studeného mlieka ● 300 až 350 g malín + na ozdobenie ● strúhaná čokoláda na ozdobenie

Preosiatu múku s práškom do pečiva zmiešame s cukrom. Pridáme vajcia, olej a mlieko. Cesto krátko šľaháme a polovicu nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie. V troške vody rozmiešame kakao, vmiešame ho do zvyšku cesta a nalejeme na svetlé cesto. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 20 až 25 minút. Tvaroh, kyslú smotanu, vanilínový a práškový cukor spolu vymiešame a do hmoty zľahka zapracujeme vyšľahanú šľahačku. Želatínu rozpustíme v mlieku a vmiešame ju do krému. Na vychladnutý zákusok naukladáme umyté odkvapkané maliny. Zákusok potrieme krémom, ozdobíme strúhanou čokoládou a malinami. Necháme v chlade aspoň do druhého dňa.

Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 25 minút
Čas chladenia: 8 hodín

Šťavnatý zákusok s malinami
Šťavnatý zákusok s malinami
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Tvarohový tunel s pomarančom

8 kúskov

Piškóta: 4 vajcia ● 8 PL kryštálového cukru ● 8 PL polohrubej múky
Tvarohový krém: 1 téglik šľahačky na šľahanie ● 2 PL práškového cukru ● 1 balíček vanilínového cukru ● 250 g mäkkého tvarohu ● 2 ČL čírej želatíny● 50 ml vody
Plnka: 3 menšie pomaranče Na ozdobenie: práškový cukor alebo čokoládová poleva

Vajcia a kryštálový cukor vyšľaháme dopenista a pridáme múku. Plech vyložíme papierom na pečenie a cesto naň rovnomerne rozotrieme. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 15 až 20 minút. Po vychladnutí stiahneme papier a plát rozdelíme na tri časti (15 cm, 10 cm a 10 cm). V troche vody necháme napučať želatínu. Šľahačku vyšľaháme dotuha, pridáme práškový a vanilínový cukor, tvaroh a vyžmýkanú želatínu. Do formy na srnčí chrbát vložíme 15 cm plát. Dáme naň polovicu plnky, na ktorú poukladáme očistené polovice pomarančov reznou stranou nahor. Zakryjeme trochou krému, na ktorý uložíme menší plát cesta. Vrstvu s krémom a cestom ešte raz zopakujeme. Necháme stuhnúť v chladničke a posypeme cukrom.

Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 15 až 20 minút
Čas chladenia: 8 hodín

Tvarohový tunel s pomarančom
Tvarohový tunel s pomarančom
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Koláč z plechu s ovocím

24 kúskov

500 g mrazeného drobného ovocia ● 275 g krupicového cukru ● 400 g polohrubej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 1,2 kg nízkotučného tvarohu ● 8 PL mlieka ● 8 PL oleja ● 5 vajec ● citrón ● 2 balíčky vanilkového cukru ● 400 g kyslej smotany ● 1 balíček vanilkového pudingu ● 100 g marhuľovej marmelády ● práškový cukor na posypanie

Ovocie necháme rozmraziť. Na cesto pridáme do misy múku, prášok do pečiva, 100 g cukru, 200 g tvarohu, mlieko a olej a pomocou robota vymiesime na hladké cesto. Na pomúčenej doske vyvaľkáme na veľkosť 32 x 39 cm. Použijeme plech trochu menší ako cesto a vytrieme ho maslom a posypeme múkou. Cesto prenesieme na plech, pričom okraje trocha zdvihneme. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. V mise vyšľaháme 75 g cukru, žĺtky a 2 balíčky vanilkového cukru dokrémova. Pridáme 1 kg tvarohu, 3 PL citrónovej šťavy a kyslú smotanu, zapracujeme. Vmiešame pudingový prášok. V druhej mise vyšľaháme bielky dotuha, pričom zašľaháme aj 100 g cukru. Opatrne vmiešame do tvarohovej zmesi. Marmeládu zohrejeme a pretrieme cez sitko. Natrieme v tenkej vrstve na cesto a prekryjeme tvarohovou zmesou. Povrch uhladíme a posypeme ovocím. Jemne vtlačíme do tvarohu. Pečieme 40 až 50 minút pri teplote 175 °C. Vyberieme a necháme vychladnúť. Až potom nakrájame. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.

Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 40 minút

Koláč z plechu s ovocím
Koláč z plechu s ovocím
Zdroj: Shutterstock