Vývar je základ každej kuchyne, ale čo robiť, keď sa pri varení zakalí? Pomôže tento overený trik
22. 6. 2018, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 9:19)

Zdroj: Shutterstock
Stačí doňho pridať rezančeky a je z neho nedeľná polievka. Vývar však slúži v kuchyni aj ako základ mnohých jedál. Ako ho uvariť čo najlepšie?
Horúci, mastný a slaný vývar je neoddeliteľnou súčasťou nedeľného obeda. Vývar zo sliepky má dokonca antibakteriálne účinky a preto sa mu hovorí „židovský penicilín”. Vývar je navyše veľmi výživný, pretože obsahuje zdravý tuk a bielkoviny. Najmä kolagén, ktorý je dôležitý pre kĺby a pokožku. Navyše nás hydratuje, zahreje a zasýti.

Zdroj: Shutterstock
"Chutný vývar môžem jesť aj sedem dní v týždni."
Uvariť vývar sa môže zdať ako ľahká úloha, no aj takéto jednoduché jedlo má svoje pravidlá. Vďaka nim bude silný, chutný a krásne číry.
Pred začatím varenia vývaru máme dve možnosti. Buď dáme surové mäso do studenej vody a privedieme k varu, alebo mäso krátko opečieme.
Ak použijeme prvú metódu, musíme počas varenia zbierať z hladiny penu. Sú to vlastne bielkoviny z tkanív na kostiach. Ak by sme to neurobili, vývar by sa zakalil. Tento spôsob varenia doslova vyžmýka z kostí a mäsa všetku chuť a výživu, takže vývar bude naozaj silný a výživný.
Kosti a mäso môžeme pred varením krátko opiecť v rúre. Získame tým inú chuť vývaru a navyše nemusíme zbierať penu. Výborným trikom je aj použitie kostí z upečeného kurčaťa. Týmto spôsobom však bielkoviny upravíme už v rúre, takže do vývaru sa už nedostane toľko živín.
Zdroj: Shutterstock.com
Ilustračné foto
Za žiadnu cenu nesmieme dopustiť, aby vývar vrel. Musí sa len jemne variť. Inak bude kalný. Nezúfajte však, aj to sa dá ešte zachrániť. V miske si vyšľaháme vaječný bielok na sneh a dáme ho do polievky. Keď sa uvarí, vyberieme ho spolu s nečistotami. Nakoniec z vývaru môžeme urobiť polievku. Pridáme zeleninu a mäso a posolíme. Vývar vždy solíme až na konci.