Niekoľko základných rád

1. Ryžu pred varením alebo dusením preplachujeme teplou tečúcou vodou preto, aby sme ju zbavili škrobu. Ryža potom nebude po uvarení mazľavá a zlepená. Dôležité je to najmä vtedy, keď ryžu dusíme alebo keď použijeme menej kvalitnú ryžu.

2. Keď pri varení ryže do vody pridáme trochu citrónovej šťavy alebo octu, zrnká si zachovajú peknú bielu farbu.

3. Ryžu nikdy nevaríme prudko. Keď voda po vložení ryže začne znova vrieť, teplotu zmiernime.

4. Keď ryžu pred dusením opečieme na tuku, zrnká orestovaním povrchového škrobu zbelejú a po udusení bude ryža sypká, jednotlivé zrnká sa budú oddeľovať.

5. Pomer vody a ryže pri dusení je približne 1 diel ryže a 1,5 dielu vody (niekedy sa udáva aj 2 diely vody, ale presne sa to nedá určiť, pretože záleží od druhu ryže). Ak je vody málo, prilievame zásadne horúcu vodu, aby sa z ryže nevylúhoval škrob a nebola mazľavá.

6. Ryžu pri dusení nemiešame, aby sa na dne nádoby neusadzoval škrob a ryža sa nepripálila. Po uvarení ju kypríme vidličkou, aby unikla para.

ryža - vrecko ryže
ryža - vrecko ryže
Zdroj: SHUTTERSTOCK

Základný recept
Varená ryža

300 g ryže, 2,5 l vody, soľ

 

Ryžu niekoľkokrát prepláchneme horúcou vodou. Vodu na varenie osolíme, necháme prejsť varom a vsypeme do nej prepláchnutú ryžu. Opäť privedieme do varu, teplotu znížime, prikryjeme a varíme asi 15 minút. Takto uvarenú ryžu scedíme a na sitku niekoľkokrát prepláchneme studenou vodou, až sa úplne proces varu zastaví.

ryža
ryža
Zdroj: SHUTTERSTOCK

Dusená ryža

300 g ryže, 1 PL oleja, soľ, asi 500 ml vody

 

Ryžu prepláchneme, necháme odkvapkať a za stáleho miešania opečieme na oleji. Potom ryžu osolíme a zalejeme vriacou vodou. Ryžu zakryjeme vložíme do mierne vyhriatej rúry (alebo necháme na sporáku na najnižšom plameni) a pomaly dusíme asi 15 minút. Potom zdroj tepla vypneme a ryžu necháme 10 minút dôjsť.

Ryža
Ryža
Zdroj: Shutterstock