Reklama

Audrey Hepburn si zmrzlinu zamilovala v slnečnom Ríme: Všetko čo ste o tejto pochúťke nevedeli

Prázdniny v Ríme

Zdroj: Movie Stills DB

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Čarovná Audrey Hepburn si vypýtala čokoládovú zmrzlinu vo filme Prázdniny v Ríme. Vy však nemusíte cestovať až do Talianska, aby ste si túto dobrotu dopriali...

Čo ste o zmrzline možno nevedeli…

➤ Prvé zmienky o zmrzline a podobných ľadových pochúťkach pochádzajú zo Starovekého Ríma, kde cisár Nero údajne posielal otrokov, aby mu priniesli sneh z hôr, ktorý sa potom miešal s ovocím a medom.

➤ Hoci sa často zamieňajú, zmrzlina a gelato sa líšia v zložení a spôsobe prípravy. Gelato obsahuje menej tuku a viac mlieka ako klasická zmrzlina. Taktiež sa mieša pomalšie, čo mu dodáva hustejšiu  aj krémovejšiu konzistenciu.

➤ V Spojených štátoch amerických sa každoročne tretiu júlovú nedeľu oslavuje národný deň zmrzliny, čo poskytuje skvelú príležitosť na vychutnanie tejto pochúťky.

➤Zmrzlina Black Diamond z Dubaja sa považuje za najdrahšiu na svete. Obsahuje prísady ako vanilku z Madagaskaru, šafran z Iránu a jedlé zlato.

➤ Najväčší zmrzlinový pohár na svete vážil 24 ton a bol vytvorený v roku 2011 v Kanade. Obsahoval viac ako 7-tisíc litrov zmrzliny a tisíce litrov sirupu.

➤ Taliansko sa považuje za domov gelata. V krajine sa nachádza viac ako 37-tisíc gelatérií, ktoré ročne vyprodukujú viac ako 6 miliárd litrov tradičného gelata.

➤ Okrem klasických príchutí, ako čokoláda a vanilka, existujú veľmi neobvyklé príchute zmrzliny. Medzi najzvláštnejšie patrí zmrzlina s príchuťou cesnaku, avokáda, wasabi či dokonca údeného lososa.

➤ Medzi ďalšie typy mrazenej pochúťky patrí sorbet, granita (talianska ľadová triešť) a kulfi (tradičná indická mliečna zmrzlina).

➤ Zmrzlina bola prvýkrát poslaná do vesmíru v roku 1968 na misii Apollo 7. Astronauti si mohli vychutnať jej mrazom sušenú verziu.

Recept na chutné čokoládové gelato nájdete na ďalšej strane...

Čokoládové gelato

12 kopčekov

250 g horkej čokolády ● 1 vanilkový struk ● 4 vajcia ● 500 ml smotany na šľahanie ● 75 g krupicového cukru

Nasekáme 200 g čokolády a rozpustíme ju nad horúcim vodným kúpeľom. Necháme trocha vychladnúť. Zvyšok čokolády nasekáme nadrobno a dáme bokom. Vanilkový struk rozpolíme a vyškrabeme z neho dreň. Bielky aj smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha, každé zvlášť. Žĺtky, cukor a vanilkovú dreň šľaháme ručným šľahačom asi  5 minút dokrémova. Zamiešame rozpustenú čokoládu. Po častiach opatrne vmiešame vyšľahanú smotanu aj sneh. Nakoniec zapracujeme nasekanú čokoládu. Zmes prelejeme do plastovej nádoby s objemom 1 liter vypláchnutej studenou vodou a dáme do mrazničky najmenej na 4 hodiny. Pravidelne premiešavame, aby sme získali krémovú konzistenciu.

Čas prípravy: 30 minút

Čas mrazenia: 4 hodiny

Zdroj: shutterstock

čokoládové gelato

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.