Šopský či grécky šalát by bez neho bol len obyčajnou zeleninou. Tento biely syr s typickou slanou chuťou si môžete pripraviť aj doma a nie je to nič zložité.

Budete potrebovať:

2 kocky tvrdého tvarohu (po 250 g), 1,5 l vody, 65 g jemne mletej soli

Postup:

Vodu prevaríme so soľou a nálev necháme úplne vychladnúť. Kocky tvarohu necháme odkvapkať na sitku, potom ich vložíme do väčšej plastovej uzatvárateľnej nádoby a zalejeme soľným roztokom. Misku uzavrieme a dáme na 4 dni odležať do chladničky. Pravidelne kontrolujeme.

Balkánsky syr môžeme použiť do šalátu, prípadne ho rozkrájať na kocky a obaliť ich napríklad v čerstvých nasekaných bylinkách, mletej paprike a podobne. Kocky syra možno tiež naložiť do olivového oleja s bylinkami a chilli papričkou a podávať ako chuťovku k pivu.

Balkánsky syr sa ale hodí aj do teplých pokrmov. Pridáva sa často tiež k mäsu, najmä k rybám. Vynikajúci je nielen so surovou, ale aj s varenou zeleninou. Často sa zapeká s brokolicou alebo používa do plnených paprík. A výborný je aj obalený v trojobale a opečený.