Reklama

Super koláčik na víkend? Biskupský chlebíček je rýchlovka, ktorá bleskovo zmizne zo stola

Rýchly biskupský chlebíček

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Skvelý a najmä rýchly koláčik na víkend bude určite chutiť celej rodine. Navyše neobsahuje mlieko, takže je vhodný pre ľudí, ktorí majú problém s toleranciou laktózy.

Rýchly biskupský chlebíček

Túto rýchlovku musíte najbližší víkend vyskúšať. Rozhodne stojí za to.

Budeme potrebovať:

4 vajcia, 120 g kryštálového cukru, 120 g hrubej múky, kôra z polovice citróna, 1 balíček vanilínového cukru, 50 g mandlí, 100 g hrozienok, 50 g kandizovaného ovocia, tuk na vymastenie a múka na vysypanie formy, mandle na ozdobenie

Rýchly biskupský chlebíček

Zdroj: Shutterstock

Rýchly biskupský chlebíček

Takto sa to podarí:

Cukor, žĺtky, ostrúhanú citrónovú kôru a vanilínový cukor miešame do zhustnutia. Primiešame olúpané, nasekané mandle, vopred namočené a scedené hrozienka a kandizované ovocie pokrájané na kocky. Nakoniec do cesta zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov a preosiatu múku. Cesto rozotrieme do vymastenej, pomúčenej formy a pečieme 30 až 40 minút v rúre vyhriatej na 180 ºC. Hotový múčnik necháme odležať (najlepšie do druhého dňa), potom ho polejeme ľubovoľnou polevou a ozdobíme mandľami.

Zdroj: Shutterstock

Rýchly biskupský chlebíček

Náš tip:

Recept neobsahuje mlieko, takže je vhodný pre ľudí, ktorí majú problém s toleranciou laktózy. Pre celiatikov sa dá múka nahradiť mletými orechmi.

Skladovanie

Pečivo z treného cesta (biskupské chlebíčky a ovocné bochníky) ostane čerstvé spravidla 3 až 5 dní. Čím je však podiel kandizovaného ovocia vyšší, tým sa predlžuje aj doba trvanlivosti. Skladovať ho treba na chladnom mieste, zabalené v mikroténovom vrecúšku. Zamrazené vydrží až 6 mesiacov.

Ak však nemáte problém s intoleranciou laktózy, vyskúšajte tento broskyňový koláč. Hodí sa aj ako skvelá bodka za nedeľným obedom.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Varenie a pečenie s Časpreženy.sk: Broskyňový koláč pre deti

    Zvládnete to ľavou zadnou! Ako na to?

    Broskyňový koláč s včeličkami pre deti

    Na 1 plech potrebujeme:

    Cesto:

    200 g masla

    200 g práškového cukru

    3 vajcia

    400 g hladkej múky

    1 balíček prášku do pečiva

    Krém:

    2 tégliky (cca 500 ml) šľahačkovej smotany

    2 PL práškového cukru

    1 téglik termizovaného tvarohu

    200 g kompótových broskýň

    Na ozdobu:

    400 g kompótových broskýň

    50 g čokoládovej polevy

    1 balenie mandľových lupienkov

    Takto to zvládnete:

    Maslo vyšľaháme s cukrom dopenista a po jednom zašľaháme vajcia. Múku spojíme s práškom do pečiva, preosejeme na maslovú zmes a na najnižších otáčkach prešľaháme. Ak je cesto príliš husté, pridáme trochu mlieka a ešte premiešame.

    Plech vyložíme papierom na pečenie, roztorieme naňho cesto a pečieme pri 175 °C asi 30 minút.

    Na obloženie vyšľaháme smotanu s cukrom dotuha, trochu šľahačky odložíme bokom a zvyšnú spojíme s odkvapkaným tvarohom. Zmes potom natrieme na vychladnutý upečený korpus.

    200 g broskýň rozmixujeme a pyré rozdelíme na krém na koláči. Ďalšie broskyne rozdelíme na vrch koláča. Rozpustenou čokoládovou polevou urobíme na broskyniach pásiky a nakreslíme aj tváričky s očami pomocou polevy a šľahačky. Nakoniec urobíme v broskyniach malé zárezy na krídelká a zapichneme do nich mandľové lupienky. Pred podávaním môžeme dať do chladničky.