Super koláčik na víkend? Biskupský chlebíček je rýchlovka, ktorá bleskovo zmizne zo stola
30. 10. 2015, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:17)

Zdroj: Shutterstock
Skvelý a najmä rýchly koláčik na víkend bude určite chutiť celej rodine. Navyše neobsahuje mlieko, takže je vhodný pre ľudí, ktorí majú problém s toleranciou laktózy.
Rýchly biskupský chlebíček
Túto rýchlovku musíte najbližší víkend vyskúšať. Rozhodne stojí za to.
Budeme potrebovať:
4 vajcia, 120 g kryštálového cukru, 120 g hrubej múky, kôra z polovice citróna, 1 balíček vanilínového cukru, 50 g mandlí, 100 g hrozienok, 50 g kandizovaného ovocia, tuk na vymastenie a múka na vysypanie formy, mandle na ozdobenie

Zdroj: Shutterstock
Rýchly biskupský chlebíček
Takto sa to podarí:
Cukor, žĺtky, ostrúhanú citrónovú kôru a vanilínový cukor miešame do zhustnutia. Primiešame olúpané, nasekané mandle, vopred namočené a scedené hrozienka a kandizované ovocie pokrájané na kocky. Nakoniec do cesta zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov a preosiatu múku. Cesto rozotrieme do vymastenej, pomúčenej formy a pečieme 30 až 40 minút v rúre vyhriatej na 180 ºC. Hotový múčnik necháme odležať (najlepšie do druhého dňa), potom ho polejeme ľubovoľnou polevou a ozdobíme mandľami.
Zdroj: Shutterstock
Rýchly biskupský chlebíček
Náš tip:
Recept neobsahuje mlieko, takže je vhodný pre ľudí, ktorí majú problém s toleranciou laktózy. Pre celiatikov sa dá múka nahradiť mletými orechmi.
Skladovanie
Pečivo z treného cesta (biskupské chlebíčky a ovocné bochníky) ostane čerstvé spravidla 3 až 5 dní. Čím je však podiel kandizovaného ovocia vyšší, tým sa predlžuje aj doba trvanlivosti. Skladovať ho treba na chladnom mieste, zabalené v mikroténovom vrecúšku. Zamrazené vydrží až 6 mesiacov.
Ak však nemáte problém s intoleranciou laktózy, vyskúšajte tento broskyňový koláč. Hodí sa aj ako skvelá bodka za nedeľným obedom.

Zvládnete to ľavou zadnou! Ako na to?
Broskyňový koláč s včeličkami pre deti
Na 1 plech potrebujeme:
Cesto:
200 g masla
200 g práškového cukru
3 vajcia
400 g hladkej múky
1 balíček prášku do pečiva
Krém:
2 tégliky (cca 500 ml) šľahačkovej smotany
2 PL práškového cukru
1 téglik termizovaného tvarohu
200 g kompótových broskýň
Na ozdobu:
400 g kompótových broskýň
50 g čokoládovej polevy
1 balenie mandľových lupienkov
Takto to zvládnete:
Maslo vyšľaháme s cukrom dopenista a po jednom zašľaháme vajcia. Múku spojíme s práškom do pečiva, preosejeme na maslovú zmes a na najnižších otáčkach prešľaháme. Ak je cesto príliš husté, pridáme trochu mlieka a ešte premiešame.
Plech vyložíme papierom na pečenie, roztorieme naňho cesto a pečieme pri 175 °C asi 30 minút.
Na obloženie vyšľaháme smotanu s cukrom dotuha, trochu šľahačky odložíme bokom a zvyšnú spojíme s odkvapkaným tvarohom. Zmes potom natrieme na vychladnutý upečený korpus.
200 g broskýň rozmixujeme a pyré rozdelíme na krém na koláči. Ďalšie broskyne rozdelíme na vrch koláča. Rozpustenou čokoládovou polevou urobíme na broskyniach pásiky a nakreslíme aj tváričky s očami pomocou polevy a šľahačky. Nakoniec urobíme v broskyniach malé zárezy na krídelká a zapichneme do nich mandľové lupienky. Pred podávaním môžeme dať do chladničky.