Bravčové s rozmarínom a kapustou
9. 8. 2013, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:36)
Čas prípravy: 40 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 1 kg bravčového pliecka, pár stoniek rozmarínu, 4 strúčiky cesnaku, trochu vývaru, 1 balíček instantnej zápražky, mleté čierne korenie, soľ, 4 porcie rôznych knedlí, čierne korenie
Červená kapusta: 1 menšia hlávka červenej kapusty, 200 ml červeného vína, 1 cibuľa, 1 citrón, 2 PL masti, 2 bobkové listy, 2 klinčeky, kryštálový cukor, soľ
Biela kapusta: 700 g bielej kapusty, 1 cibuľa, 50 g masti, 100 g hladkej múky, 1 ČL mletej rasce, ocot, kryštálový cukor, soľ
Postup:
1. Osolené mäso potrieme prelisovaným cesnakom, obložíme rozmarínom, polejeme vodou a za občasného podlievania pečieme zakryté pri teplote 170 °C domäkka. Mäso vyberieme, výpek zmiešame s vývarom a so zápražkou, prevaríme, osolíme, okoreníme a šťavu precedíme.
2. Mäso nakrájame na plátky a podávame s knedľami a kapustou, preliate omáčkou.
3. Na červenú kapustu najemno nasekáme cibuľu, opečieme ju na masti, pridáme nastrúhanú kapustu, šťavu z citróna, bobkový list a klinčeky, osolíme, podlejeme vínom, podľa chuti pridáme cukor a na miernom ohni dusíme domäkka.
4. Bielu kapustu nakrájame na prúžky, hlúbik nastrúhame a všetko prelejeme vriacou vodou a necháme odkvapkať.
5. Nadrobno nakrájanú cibuľu opečieme na masti, pridáme kapustu a rascu, osolíme a za občasného premiešania a podlievania horúcou vodou dusíme domäkka.
6. Potom kapustu zaprášime múkou, krátko podusíme, ochutíme cukrom a octom a podusíme 5 minút.
Čas pečenia: 100 minút
Čas dusenia: 20 minút