Chcete dať zamraziť zvyšky koláčov či tortu? Tieto do mrazničky určite nepatria!
14. 6. 2019, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 9:18)

Zdroj: Shutterstock
Zostali vám koláče alebo kus torty z víkendovej oslavy a vy už na ne nemáte ani pomyslenia? Šup s nimi do mrazničky.

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK, Shutterstock, profimedia.sk

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Väčšina koláčov a tort sa dá bez problémov zamraziť. Napríklad tie z kysnutého alebo treného cesta stačí len zabaliť a dať do mrazničky. Piškótové cesto zabaľte najprv do alobalu a tak uložte do mrazu. Ale pozor, veľmi ľahko sa láme.

Zdroj: Shutterstock
Ilustračné foto
Odpaľované cesto tiež nie je problém zamraziť, ideálne ešte nenaplnené. Vložte do mikroténového vrecúška, a tak uložte. Ozdobené torty vložte do priehradky najprv nezabalené aspoň na tri hodiny. Až potom zabaľte do alobalu. Tak sa vám poťahová hmota a ozdoby neponičia.
Zdroj: Shutterstock
Odpaľované rezy s jahodovým krémom
Ak však tortu pred zamrazením najprv nakrájate na jednotlivé porcie, ešte lepšie. Stačí potom vybrať potrebný počet a nechať roztopiť.
Zdroj: Shutterstock
Milujem koláčiky, ku káve musia byť, najmä cheesecake.
Pozor ale na tieto koláče a zákusky
Sú však aj druhy koláčov, ktoré neodporúčame zamrazovať. Napríklad snehové koláče a makrónky. Pri následnom rozmrazení zmäknú a maslový krém s pudingom zvodnatie.
Rovnako aj ovocné korpusy so želatínovou polevou ako aj glazované pečivo. Poleva bude po rozmrazení fľakatá a matná. Koláče s jogurtom, kefírom, kyslou smotanou alebo créme fraiche sa môžu po roztopení zraziť.
Zdroj: Shutterstock
Ovocná tvarohová torta
Ako dlho vydržia?
Trené a kysnuté cesto zvládne v mrazničke 4 až 6 mesiacov, drobné pečivo okolo 6 mesiacov a torty a piškótové korpusy 2 až 3 mesiace.
Zdroj: Shutterstock
Aj pri pečení s mastným papierom sa dá urobiť pár chýb.
Ako ich správne rozmrazovať?
Torty, koláče a drobné pečivo môžete nechať roztápať pri izbovej teplote bez obalu, aby sa na ňom nezrážala tekutina. Niektoré druhy ako pečivo z kysnutého cesta môžete rozpiecť v rúre.
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Babičkine makové koláčiky