Takmer pred 20 rokmi vymyslela americká expertka na výživu Margaret Danbrot svoju legendárnu polievku, ktorej základom bola kapusta. Odvtedy prešiel recept viacerými úpravami, ale my sme sa vrátili k tomu pôvodnému, ktorý je overený rokmi a miliónkrát odskúšaný. Táto polievka sa stala senzáciou, lebo jej autorka ženy nadchla tvrdením:

„Môžete jesť toľko polievky, koľko chcete.“ Vedomie, že ak chceme schudnúť, nemusíme žiť ako hollywoodske hviezdy na niekoľkých plátkoch ananásu denne, spôsobilo, že z polievky sa stala diétna superstar. Ženy, ktoré ju vyskúšali, nešetrili slovami chvály: „Zhodila som štyri kilá za sedem dní. Som stále sýta a odvážila som sa obliecť si bikiny!“ Margaret Danbrotovú takéto recenzie potešili a odporúčala polievku každému, kto potrebuje rýchlo a viditeľne zhodiť bez prílišného hladovania. Takže bez zbytočných rečí, poďme na to!

Recept na zázračnú kapustovú polievku

1 stredne veľká hlávka bielej kapusty, 6 mladých jarných cibuliek, 2 červené alebo zelené papriky, 6 mrkiev, 5 stopiek zeleru, 6 cibúľ, 3 veľké paradajky, mleté čierne korenie, soľ, 110 g naturálnej celozrnnej ryže

Očistíme zeleninu a nakrájame ju na menšie kúsky. Všetko vložíme do veľkého hrnca (4 litre) a pridáme dostatok studenej vody, aby bola zelenina ponorená. Privedieme do varu, znížime teplotu a dusíme 10 minút bez pokrievky. Potom pokračujeme vo varení s pokrievkou, kým sa zelenina neuvarí domäkka. Trvá to 10 až 15 minút. Kým sa polievka varí, pripravíme si ryžu podľa pokynov na obale. Pridáme k hotovej polievke. Podľa toho, či uprednostňujeme tekutú alebo hustejšiu konzistenciu, pridáme vodu. Dochutíme troškou soli a korením.

Zázračná kapustová polievka
Zdroj: Enrique Díaz / 7cero

Bojíte sa zápachu?

Kapusta počas varenia nevonia práve najvábnejšie, lebo sa z nej uvoľňujú zlúčeniny síry. Platí, že čím je kapusta staršia, tým výraznejší je pach, preto vyberajte mladé hlávky s pevne zovretými sviežozelenými listami. Zápach pri varení môžete stlmiť aj pridaním trošky octu.

A čo nadúvanie?

Väčšina ľudí nemá pri tejto diéte žiadne problémy. Ak sa však obávate, môžete nadúvaniu zabrániť pridaním rasce, kôpru, fenikla či tymianu. Čajová zmes harmančeka, kôpru, fenikla, medovky a mäty piepornej tiež pomáha znižovať plynatosť.

Presný týždenný plán nájdete na ďalšej strane