Tofu s brokolicou
so sezamovými semiačkami a s ryžovými rezancami
4 porcie
● 1/2 hlavičky brokolice
● 1 lahôdkové tofu
● ryžové rezance
● 1 PL kokosového oleja
Na omáčku:
● 3 PL sójovej omáčky
● 2 PL javorového sirupu
● 2 PL limetovej šťavy
● 1 PL sezamového oleja
● 1 nastrúhaný cesnak
● 2 PL sezamových semiačok
Na rozohriatom kokosovom oleji dozlatista osmažíme tofu nakrájané na kocky. Do zaváracieho pohára dáme sójovú omáčku, javorový sirup, limetovú šťavu, sezamový olej a cesnak. Pohár zatvoríme a dobre pretrepeme. Do hrnca dáme zovrieť vodu na varenie rezancov, 3 minúty pred koncom varenia cestovín pridáme brokolicu rozobranú na menšie hlavičky. Všetko zlejeme, premiešame s pripravenou omáčkou, posypeme opečeným tofu a sezamovými semiačkami. Ihneď podávame.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút
Sójové karbonátky
s jogurtovým čili dipom a so sójovou kašou so špenátom
4 porcie
● 80 g sójových granúl
● 200 g uvarených sójových bôbov
● 2 uvarené zemiaky
● 3 PL rozmixovaných ovsených vločiek
● 3/4 ČL korenia garam masala
● 1/2 ČL strúhaného zázvoru
● 1/2 ČL rímskej rasce
● 1/2 ČL rozdrvených koriandrových semiačok
● 1/4 ČL mletého čierneho korenia
● soľ podľa chuti
● poriadna hrsť koriandrových listov
● 2 až 3 PL kokosového oleja
Na kašu:
● 150 g uvarených sójových bôbov
● 100 g špenátových listov
● 1 PL masla
● 1 cesnak
● 1 PL olivového oleja
● muškátový oriešok
● soľ, korenie
Na jogurtový dip:
● 200 ml hustého jogurtu
● čili podľa chuti
Sójové granuly namočíme do vriacej vody ochutenej 2 PL sójovej omáčky a necháme napučať približne
20 minút. Zmixujeme sójové bôby, zemiaky, koriandrové listy, soľ, korenie podľa chuti a vyžmýkané sójové granuly. Pridáme 2 až 3 PL rozmixovaných vločiek a znova premiešame. Zo zmesi tvarujeme karbonátky, ktoré opečieme na rozohriatom kokosovom oleji alebo pečieme 15 až 20 minút v rúre pri teplote 190 °C dozlatista. Na jednej lyžici oleja veľmi krátko orestujeme nasekaný cesnak, pridáme špenátové listy a sparíme. Prisypeme sójové bôby a prehrejeme. Všetko dáme do mixéra a rozmixujeme na kašu, pridáme maslo na zjemnenie. Na tanier naservírujeme sójovú kašu, karbonátky a podávame s jogurtovým dipom, ktorý pripravíme zmiešaním jogurtu a čili.
NÁŠ TIP: Ak je kaša príliš hustá, môžeme doliať sójové mlieko.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 20 minút
Sójová nátierka s bylinkami a parmezánom
4 porcie
● 200 g uvarených sójových bôbov
● 2 mladé cibuľky
● 60 g parmezánu
● za hrsť petržlenovej vňate
● za hrsť oregana
● za hrsť bazalky
● 1 strúčik cesnaku
● soľ, korenie
● olivový olej
Všetky suroviny rozmixujeme najemno. Ak je nátierka príliš hustá, prilievame olivový olej až do požadovanej konzistencie. Osolíme, okoreníme podľa chuti a podávame s chlebíkom.
Čas prípravy: 10 minút
Tofu nátierka s čili
4 porcie
● 1 balenie lahôdkového tofu
● 1 stredne veľká cibuľa
● 1 stredne veľká mrkva
● 1 ČL sójovej omáčky
● 1 PL rozdrvených ľanových semiačok
● 2 PL masla
● 1 ČL horčice
● citrónová šťava
● soľ, korenie
● čili
● pažítka
Cibuľu nakrájanú nadrobno opražíme na olivovom oleji, pridáme tofu nakrájané na menšie kocky, sójovú omáčku a pár minút podusíme. Odstavíme a necháme vychladnúť, dáme do mixéra, pridáme ľanové semiačka, maslo, horčicu, osolíme, okoreníme, pridáme čili podľa chuti a všetko rozmixujeme. Pridáme nastrúhanú mrkvu a dochutíme citrónovou šťavou. Nakoniec zamiešame pažítku. Podávame s hriankou alebo s tmavým kváskovým chlebom.
Čas prípravy: 15 minút
Rizoto so sójovými bôbmi a s citrónom
4 porcie
● 2 PL olivového oleja
● 1 stredná cibuľa
● 300 g ryže arborio
● 1 strúčik cesnaku
● 100 ml suchého bieleho vína
● 750 ml zeleninového vývaru
● 150 g uvarených sójových bôbov
● pár vetvičiek tymianu
● soľ, korenie
● 70 g parmezánu
● 1 PL masla
● kôra z 2 biocitrónov
Cibuľu nakrájanú nadrobno orestujeme na olivovom oleji. Pridáme ryžu, cesnak a restujeme, kým ryža zosklovatie. Zalejeme vínom a miešame, kým sa neodparí. Osolíme, okoreníme a dolievame vývar vždy, keď sa odparí. Ryžu varíme, kým nie je al dente. Pridáme uvarené sójové bôby, tymian a prehrejeme. Odstavíme a vmiešame maslo, parmezán a kôru z citrónov. Necháme 2 minúty postáť a servírujeme so strúhaným parmezánom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút