Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Chcete odľahčiť jedálny lístok? Tieto vitamínové bomby máte hotové za 30 minút, chutia výborne

Sójové karbonátky

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Chcete odľahčiť jedálny lístok? Sójové recepty pripravíte za pol hodiny a organizmu dodáte poriadnu dávku vitamínov skupiny B na celý deň. Povzbudia imunitu i pamäť a zmiernia úzkosť aj stres.

Tofu s brokolicou

so sezamovými semiačkami a s ryžovými rezancami

4 porcie

● 1/2 hlavičky brokolice
● 1 lahôdkové tofu
● ryžové rezance
● 1 PL kokosového oleja
Na omáčku:
● 3 PL sójovej omáčky
● 2 PL javorového sirupu
● 2 PL limetovej šťavy
● 1 PL sezamového oleja
● 1 nastrúhaný cesnak
● 2 PL sezamových semiačok

Na rozohriatom kokosovom oleji dozlatista osmažíme tofu nakrájané na kocky. Do zaváracieho pohára dáme sójovú omáčku, javorový sirup, limetovú šťavu, sezamový olej a cesnak. Pohár zatvoríme a dobre pretrepeme. Do hrnca dáme zovrieť vodu na varenie rezancov, 3 minúty pred koncom varenia cestovín pridáme brokolicu rozobranú na menšie hlavičky. Všetko zlejeme, premiešame s pripravenou omáčkou, posypeme opečeným tofu a sezamovými semiačkami. Ihneď podávame.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút

Zdroj: Laura Witteková

Tofu s brokolicou

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Igor Bukovský - Jedlo ako liek

    Sójové karbonátky

    s jogurtovým čili dipom a so sójovou kašou so špenátom

    4 porcie

    ● 80 g sójových granúl
    ● 200 g uvarených sójových bôbov
    ● 2 uvarené zemiaky
    ● 3 PL rozmixovaných ovsených vločiek
    ● 3/4 ČL korenia garam masala
    ● 1/2 ČL strúhaného zázvoru
    ● 1/2 ČL rímskej rasce
    ● 1/2 ČL rozdrvených koriandrových semiačok
    ● 1/4 ČL mletého čierneho korenia
    ● soľ podľa chuti
    ● poriadna hrsť koriandrových listov
    ● 2 až 3 PL kokosového oleja
    Na kašu:
    ● 150 g uvarených sójových bôbov
    ● 100 g špenátových listov
    ● 1 PL masla
    ● 1 cesnak
    ● 1 PL olivového oleja
    ● muškátový oriešok
    ● soľ, korenie
    Na jogurtový dip:
    ● 200 ml hustého jogurtu
    ● čili podľa chuti

    Sójové granuly namočíme do vriacej vody ochutenej 2 PL sójovej omáčky a necháme napučať približne
    20 minút. Zmixujeme sójové bôby, zemiaky, koriandrové listy, soľ, korenie podľa chuti a vyžmýkané sójové granuly. Pridáme 2 až 3 PL rozmixovaných vločiek a znova premiešame. Zo zmesi tvarujeme karbonátky, ktoré opečieme na rozohriatom kokosovom oleji alebo pečieme 15 až 20 minút v rúre pri teplote 190 °C dozlatista. Na jednej lyžici oleja veľmi krátko orestujeme nasekaný cesnak, pridáme špenátové listy a sparíme. Prisypeme sójové bôby a prehrejeme. Všetko dáme do mixéra a rozmixujeme na kašu, pridáme maslo na zjemnenie. Na tanier naservírujeme sójovú kašu, karbonátky a podávame s jogurtovým dipom, ktorý pripravíme zmiešaním jogurtu a čili.

    NÁŠ TIP: Ak je kaša príliš hustá, môžeme doliať sójové mlieko.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    Sójové karbonátky

    Sójová nátierka s bylinkami a parmezánom

    4 porcie

    ● 200 g uvarených sójových bôbov
    ● 2 mladé cibuľky
    ● 60 g parmezánu
    ● za hrsť petržlenovej vňate
    ● za hrsť oregana
    ● za hrsť bazalky
    ● 1 strúčik cesnaku
    ● soľ, korenie
    ● olivový olej

    Všetky suroviny rozmixujeme najemno. Ak je nátierka príliš hustá, prilievame olivový olej až do požadovanej konzistencie. Osolíme, okoreníme podľa chuti a podávame s chlebíkom.

    Čas prípravy: 10 minút

    Tofu nátierka s čili

    4 porcie

    ● 1 balenie lahôdkového tofu
    ● 1 stredne veľká cibuľa
    ● 1 stredne veľká mrkva
    ● 1 ČL sójovej omáčky
    ● 1 PL rozdrvených ľanových semiačok
    ● 2 PL masla
    ● 1 ČL horčice
    ● citrónová šťava
    ● soľ, korenie
    ● čili
    ● pažítka

    Cibuľu nakrájanú nadrobno opražíme na olivovom oleji, pridáme tofu nakrájané na menšie kocky, sójovú omáčku a pár minút podusíme. Odstavíme a necháme vychladnúť, dáme do mixéra, pridáme ľanové semiačka, maslo, horčicu, osolíme, okoreníme, pridáme čili podľa chuti a všetko rozmixujeme. Pridáme nastrúhanú mrkvu a dochutíme citrónovou šťavou. Nakoniec zamiešame pažítku. Podávame s hriankou alebo s tmavým kváskovým chlebom.

    Čas prípravy: 15 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    Sójová a tofu nátierka

    Rizoto so sójovými bôbmi a s citrónom

    4 porcie

    ● 2 PL olivového oleja
    ● 1 stredná cibuľa
    ● 300 g ryže arborio
    ● 1 strúčik cesnaku
    ● 100 ml suchého bieleho vína
    ● 750 ml zeleninového vývaru
    ● 150 g uvarených sójových bôbov
    ● pár vetvičiek tymianu
    ● soľ, korenie
    ● 70 g parmezánu
    ● 1 PL masla
    ● kôra z 2 biocitrónov

    Cibuľu nakrájanú nadrobno orestujeme na olivovom oleji. Pridáme ryžu, cesnak a restujeme, kým ryža zosklovatie. Zalejeme vínom a miešame, kým sa neodparí. Osolíme, okoreníme a dolievame vývar vždy, keď sa odparí. Ryžu varíme, kým nie je al dente. Pridáme uvarené sójové bôby, tymian a prehrejeme. Odstavíme a vmiešame maslo, parmezán a kôru z citrónov. Necháme 2 minúty postáť a servírujeme so strúhaným parmezánom.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    Rizoto so sójovými bôbmi

     

    Vyberáme pre vás niečo PLUS