CHUTNÉ jedlá, ktoré zasýtia celú rodinu: Inšpirujte sa, lahodnými receptami z kapusty!
2. 12. 2020, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 20:14)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Je obdobie kapusty – bielej, červenej, surovej aj tej kyslej. Je plná vitamínov, preto si jej doprajte čo najviac! Najlepšie v nejakom zdravom recepte. Vyberte si taký, ktorý máte najradšej.
Thajský chrumkavý šalát s arašidovým dresingom
4 PORCIE
● 2 šálky nakrájanej bielej kapusty
● 2 šálky nakrájanej červenej kapusty
● 1 červená paprika (nakrájaná na tenké pásiky)
● 1 žltá paprika (nakrájaná na tenké pásiky)
● 1 mrkva (nakrájaná na tenké pásiky)
● 2 jarné cibuľky (nasekané na kolieska)
● za hrsť koriandrovej vňate
● za hrsť opražených slaných arašidov
Na dresing:
● pol šálky krémového arašidového masla
● 2-3 lyžice limetovej šťavy
● 1 lyžička sezamového oleja
● štvrť lyžičky rybacej omáčky
● 2 lyžice ryžového octu
● 2 lyžice čili omáčky (sriracha)
● 2 lyžice medu
● 2 lyžice nasekaného koriandra
● soľ podľa chuti
Urobíme dresing: V miske zmiešame všetky suroviny. Ochutnáme, prípadne dosolíme, dosladíme alebo pridáme ocot.
Všetky suroviny na šalát vložíme do misy, pokvapkáme dresingom a dobre premiešame. Preložíme na servírovací tanier, zvyšný dresing dáme do misky a môžeme podávať.
Čas prípravy: 15 minút
NÁŠ TIP
Aby sme z čistej zeleniny získali všetky výživné látky a telo ich absorbovalo, potrebujeme k tomu tuky – preto do dresingu vždy pridajte olej.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Thajský chrumkavý šalát s arašidovým dresingom
Štíhla línia aj zdravotné benefity
Biela – obsahuje obrovské množstvo vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu, provitamín A, vitamíny E, K, B1, B2 a takzvaný protivredový vitamín U. Okrem toho je plná minerálov ako vápnik, horčík, železo, je bohatá na soli kyseliny fosforečnej, glykozidy a enzýmy a, samozrejme, obsahuje vlákninu, ktorá pomáha správnemu fungovaniu čriev.
Červená – obsahuje navyše selén, ktorý pomáha pri znižovaní krvného tlaku, a pigment antokyán. Ide o silný antioxidant s protirakovinovými
a protizápalovými účinkami.
Kyslá – okrem už spomínaných vitamínov obsahuje baktériu kyseliny mliečnej, podporuje tvorbu krviniek, pomáha bojovať proti jesennej a zimnej únave, má omladzujúce účinky a pomáha organizmu v nepriaznivom počasí premôcť vírusy a infekcie. Kyslá kapusta nám pomáha odvodniť telo, a teda rýchlejšie vyplavuje škodlivé látky z tela. Preto je vhodná pre každého, kto chce schudnúť.
Chudli s kapustou
Elizabeth Taylor
Herečka, ktorá zomrela v roku 2011, keď už vôbec nevyzerala tak ako v časoch svojej najväčšej slávy, ale predsa mala obdobie, keď sa jej darilo, bola nádherná a štíhla. Vtedy používala obľúbený trik na chudnutie. Bola to kyslá kapusta zmiešaná s tvarohom a kyslou smotanou. V akých množstvách si ju dopriala a ako často, už nie je známe.
Zdroj: Gettyimages
Elizabeth Taylor
Dolly Parton
Obľúbená 74-ročná country speváčka je matkou mnohých diét a práve ona preslávila chudnutie s kapustovou polievkou. Ide o 7-dňový plán, keď jete nízkokalorickú polievku 2- až 3-krát denne. V určité dni si môžete pridať aj jedlo. Za 7 dní môžete stratiť 5 kg.
Zdroj: Gettyimages
Dolly Parton
Grilovaný pstruh na kyslej kapuste
4 PORCIE
● 4 pstruhy dúhové
● koreňová zelenina na vývar
● 2 cibule (nakrájané na plátky)
● pol lyžičky celej rasce
● 3 strúčiky cesnaku
● sušené huby (podľa chuti)
● mletá sladká červená paprika
● 500 g kyslej kapusty
● tymian
● bobkový list
● soľ, mleté čierne korenie
● olej
Z očistených hláv aj plutiev pstruhov a očistenej a nakrájanej koreňovej zeleniny uvaríme vývar. Trvá to asi 30 minút. Na oleji opečieme nakrájanú cibuľu s rascou a neskôr pridáme pretlačený cesnak a sušené huby. Cibuľu zasypeme mletou paprikou, krátko osmažíme a pridáme kyslú kapustu. Všetko premiešame a prilejeme rybací vývar. Hrniec prikryjeme a kapustu dusíme do zmäknutia. Ku koncu môžeme hrniec odkryť a nechať odpariť prebytočnú tekutinu varením. Rúru predhrejeme na 230 °C so zapnutým horným grilom. Uvarenú kapustu premiestnime do zapekacej misy, položíme na ňu umyté a riadne osolené pstruhy a do ich brušnej dutiny vložíme stonky tymianu a bobkový list. Pstruhy grilujeme 10 až 15 minút. Vnútorná teplota správne upečeného mäsa hneď za krkom (v najhrubšej časti) by mala byť 50 až 55 °C – ak použijeme teplomer. Grilované pstruhy podávame s dusenou kapustou.
Čas prípravy: 40 minút
Čas varenia: 35 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Grilovaný pstruh na kyslej kapuste
Špízy z kačacích pŕs na kapustovom šaláte
4 PORCIE
● 250 g kačacích pŕs
● 1 menšia červená kapusta
● 3 červené cibule
● pol stopky zeleru
● 100 g čerstvého chrenu
● 2 pomaranče
● 4 lyžice octu
● soľ, mleté čierne korenie
Na marinádu:
● 2 feferónky
● 4 lyžice medu
● 150 ml pomarančovej šťavy
● 9 lyžíc olivového oleja
Najprv pripravíme marinádu: Feferónky očistíme a nakrájame nadrobno. Zmiešame s medom a pomarančovou šťavou. Pridáme 5 lyžíc olivového oleja a dochutíme soľou a korením. Z kačacích pŕs uvoľníme kožu a mäso nakrájame na rezance. Vložíme do marinády a necháme odležať 1 hodinu. Kapustu očistíme, vyrežeme hlúbik a nastrúhame najemno. Ošúpeme cibuľu a nakrájame ju na jemné plátky. Stopkový zeler očistíme a nakrájame na tenké plátky. Očistíme chren a nastrúhame ho. Zeleninu v mise zmiešame a dochutíme soľou a korením. Pomaranče ošúpeme a z dužiny vyrežeme filety. Vmiešame do šalátu a dochutíme octom a 4 lyžicami oleja. Marinované mäso napicháme na 8 špajdlí a opekáme na kokosovom tuku asi 6 minút. Podávame s kapustovým šalátom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas marinovania: 60 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Špízy z kačacích pŕs na kapustovom šaláte
Ázijská kapustová polievka
6 PORCIÍ
● 500 g bielej kapusty
● 3 mrkvy
● štvrtina karfiolu
● 2 stopkové zelery
● 2 červené papriky
● 2 jarné cibuľky
● 3 cibule
● 2 strúčiky cesnaku
● 4 lyžice olivového oleja
● 1 lyžica korenia karí
● 1 lyžica kurkumy
● 200 ml paradajkového pyré
● 1,5 l zeleninového vývaru
● 1 lyžička mletého koriandra
● 2 bobkové listy
● 1 väčší kus zázvoru
● pol kusa citrónovej trávy
● trocha kajenského korenia
● 1 lyžica sójovej omáčky
Kapustu, mrkvu, karfiol, zeler, červenú papriku a jarné cibuľky očistíme a nakrájame na menšie kúsky alebo rezance. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. Opečieme ich na olivovom oleji a vmiešame karí aj kurkumu. Krátko opečieme a vmiešame zeleninu s paradajkovým pyré.
Zeleninu zalejeme vývarom a pridáme zvyšné koreniny. Privedieme do varu a varíme na miernom ohni asi 15 minút. Z hotovej polievky vyberieme zázvor, bobkové listy a citrónovú trávu. Dochutíme ju sójovou omáčkou a môžeme podávať.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Ázijská kapustová polievka
Kapustové závitky
4 PORCIE
- 1 staršia žemľa
- 200 ml ovsenej náhrady smotany na šľahanie
- 1 biela kapusta
- 1 cibuľa
- 1 lyžica kokosového tuku
- 1 zväzok petržlenovej vňate
- 250 g hovädzieho mletého mäsa
- 1 vajce
- 4 lyžice dlhozrnnej prírodnej ryže
- 1 lyžička sušeného majoránu";i:10;s:21:" 4 lyžice oleja";i:11;s:21:" 1 lyžica rasce";i:12;s:33:" 200 ml paradajkovej šťavy";i:13;s:34:" 200 ml zeleninového vývaru";i:14;s:22:" štipka škorice";i:15;s:34:" soľ, mleté čierne korenie
Žemľu nakrájame na plátky, zalejeme ju 150 ml ovsenej smotany a necháme 15 minút odležať. Vo veľkom hrnci privedieme do varu dostatočné množstvo vody. Z kapusty vyrežeme hlúbik a vložíme ju do vriacej vody. Chvíľku povaríme a postupne uvoľníme z kapusty pomocou noža 8 celých listov. Vložíme ich do studenej vody, vyberieme a osušíme. Približne 200 g zvyšnej kapusty nastrúhame na tenké rezance. Cibuľu nasekáme nadrobno. Na panvici rozhorúčime kokosový tuk. Cibuľu a nastrúhanú kapustu na ňom opečieme dosklovita. Zalejeme zvyšnou ovsenou smotanou a varíme asi 2 minúty. Polovičku petržlenovej vňate nasekáme a zamiešame do kapusty. Necháme trocha vychladnúť a spojíme s ryžou, mäsom, so žemľou, s vajcom, so soľou, s korením a majoránom. Oddelené kapustové listy vložíme medzi dve utierky a pomocou panvice vyklepeme naplocho. Do stredu každého listu dáme mäsovú zmes a zvinieme do rolády. Rúru predhrejeme na 160 °C. Na pekáči rozhorúčime olej a opečieme na ňom rolády zo všetkých strán. Pridáme rascu a tiež chvíľu opekáme. Zalejeme vývarom a paradajkovou šťavou, dochutíme soľou a škoricou a dáme piecť na 45 až 50 minút do vyhriatej rúry. Pred podávaním závitky posypeme zvyšnou petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy: 45 minút
Čas varenia: 10 minút
Čas pečenia: 50 minút
NÁŠ TIP
Kapustové závitky výborne chutia aj s paradajkovou omáčkou. Namiesto pretlaku použite čerstvé paradajky.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Kapustové závitky