Chystáte sa piecť koláč? 6 tipov, aby sa cesto podarilo
16. 4. 2014, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:23)

Zdroj: Shutterstock
Sviatky sa blížia a vy by ste chceli upiecť chutný koláč, ale obávate sa, že sa vám nepodarí? S našimi radami bude vynikajúci.
1. Pokiaľ chcete zistiť, či je cesto už prepečené, pred dokončením zapichnite drevenú špajdľu do najvyššieho miesta koláča. Ak ostane suchá, je koláč hotový.
2. Chcete, aby koláč neklesol? Nabudúce použite menej tekutiny, alebo nastavte teplotu pečenia asi o 10 °C nižšiu. Zároveň dbajte na dobré prepracovanie cesta podľa receptu.
3. Pokiaľ koláč uprostred vyskočí a po krajoch je nižší, voľte nižšiu teplotu a pečte o niečo dlhšie.
4. Ak je koláč zhora príliš tmavý, zasuňte plech nižšie. Zvoľte nižšiu teplotu a pečte koláč o niečo dlhšie.
5. Ak je, naopak, koláč príliš tmavý uprostred, zasuňte plech vyššie a do budúcna nastavte nižšiu teplotu. Použite hlbší plech a pečte o niečo dlhšie.
6. A čo ak je koláč príliš suchý? Nabudúce zvoľte teplotu o 10 °C vyššiu a skráťte dobu pečenia. Môžete prípadne pokvapkať koláč šťavou z ovocia alebo alkoholom.