Čím potrieť cesto, aby boli koláčiky po upečení dokonalé? 4 super tipy pre každý druh pečiva
26. 2. 2016, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:06)

Zdroj: Shutterstock
Každá skúsená gazdinka vie, že jedia predovšetkým oči. A preto si aj koláč zaslúži, aby bol krásny na pohľad.
Cesto na slané koláče sa obvykle potiera žĺtkom rozšľahaným so štipkou soli, ale rovnako dobre poslúži aj celé rozšľahané vajce.

Zdroj: Dušan Křístek
Slané rožky
Sladké koláče potierame bielkom alebo mliekom a posypeme kryštálovým cukrom, aby kôrka krásne chrumkala.
Zdroj: Shutterstock
Ilustračné foto
Pokiaľ recept odporúča potieranie surovým vajcom až po upečení, treba brať do úvahy, že napriek tomu, že koláč bude krásne lesklý, predstavuje i možné riziko, najmä pre tehotné ženy, malé deti a starších ľudí.
Malé kúsky sladkého pečiva, predovšetkým buchty či rožteky je výborné pokropiť ihneď po upečení trochou vody, prípadne ich na sekundu ponoriť do cukrového sirupu.
Zdroj: Shutterstock
Ilustračná snímka