Citrusové ovocie
27. 11. 2008, 1:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:54)

Zdroj: Profimedia
Prichádza obdobie, keď ho väčšina z nás ocení viac ako inokedy. Či už samostatne, alebo ako súčasť šalátov, koláčov či chutných marmelád, dodajú jedlám výraznú vôňu a osobitú chuť.
Voňavé korenie
Ostrúhaná kôra z chemicky neošetrených plodov citrusov má všestranné využitie ako korenina. Používame ju do čajového pečiva, cukroviniek alebo na prípravu rôznych druhov omáčok. Výborným aromatickým sladidom do teplých a studených nápojov je citrónový cukor, ktorý si pripravíme zmiešaním ostrúhanej kôry z jedného citróna s lyžicou jemného cukru. Takto ochutený cukor uskladňujeme v dobre uzatvárateľnom pohári.
Nielen do vianočného pečiva
Citronát a oranžát sú vlastne kandizovaná kôra citrónov a pomarančov. Citrónové a pomarančové šupky zbavené bielej dužinatej vrstvy naložíme na 10 dní do mierne osolenej vody. Potom šupky scedíme, zasypeme cukrom, zalejeme pohárom vína a pomaly varíme, kým tekutina nevyvrie a kôra nenasiakne lepkavým cukrom. Cukrovú kôru poukladáme na tanier, obalíme v kryštálovom cukre, a keď po niekoľkých dňoch citronát a oranžát obschnú, uložíme sladké kôrky do pohárov. Pridávame ich spoločne s orieškami do múčnikov.
Domáce likéry
Sú vhodné nielen na preliatie pudingov, zmrzlinových pohárov a palaciniek, ale aj na ochutenie mnohých sladkých múčnikov. Pripravíme si ho tak, že do veľkého pohára naplneného pol litrom jemného liehu naložíme pokrájanú kôru z dôkladne umytých pomarančov, zbavenú bielej dužinatej vrstvy. Pridáme šťavu z jedného pomaranča, uzavrieme a necháme 20 dní stáť. Trištvrte kilogramu krupicového cukru prevaríme s vodou a necháme vychladnúť. Vylúhovanú šťavu precedíme a zmiešame s pripravenou cukrovou vodou. Dobre premiešame a precedíme cez plátno. Pomarančový likér nalejeme do fliaš a dôkladne uzavrieme.