PONDELOK
Pečené mäsové guľky
4 porcie
● 225 g mletého hovädzieho mäsa ● 4 domáce klobásy ● 2 konzervy lúpaných paradajok (po 400 g) ● soľ ● mleté čierne korenie
Postup:
1 Mäso dáme do misy, osolíme a okoreníme. Klobásy ošúpeme a premiešame s mäsom.
2 Zo zmesi formujeme mokrými rukami guľky vo veľkosti orechov a v jednej vrstve ich poukladáme do plytkej nádoby na pečenie. Prikryjeme a necháme postáť v chlade 30 minút.
3 Paradajky rozmixujeme dohladka, osolíme a okoreníme.
4 Mäsové guľky zalejeme paradajkovou zmesou a uistíme sa, že sú všetky zakryté. Pečieme 40 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Raz alebo dvakrát počas pečenia guľky pomiešame. Podávame s varenými špagetami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 40 minút
UTOROK
Tvarohovo-ovocné lievance
3 porcie
● 3 vajcia ● 1 ČL kryštálového cukru ● 1 hrnček jemného tvarohu ● 1 vanilínový cukor ● 2 PL hladkej múky ● strúhaná kôra z 1/2 citróna ● maslo na opekanie ● práškový cukor na posypanie ● ovocie na ozdobu
Postup:
1 Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme dopenista s kryštálovým a vanilínovým cukrom. Primiešame tvaroh, citrónovú kôru a preosiatu múku.
2 Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne zapracujeme do cesta.
3 Panvicu zľahka potrieme rozpusteným maslom a opekáme na nej lievance.
4 Upečené lievance naservírujeme na taniere, ozdobíme sezónnym alebo zaváraným ovocím a posypeme práškovým cukrom. Lievance sú vynikajúce aj preliate medom či javorovým sirupom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas opekania: 4 minúty/1 kus
STREDA
Chrenová nátierka
6 porcií
● 6 PL strúhaného chrenu ● 150 ml smotanového syra ● 120 g strúhaného ementálu ● 100 g strúhaného syra s modrou plesňou
● soľ ● mleté čierne korenie ● 4 strúčiky cesnaku ● 150 ml smotany na šľahanie ● strúhaný muškátový oriešok ● 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
Postup:
1 Mäkký smotanový syr vyšľaháme pomocou ručného šľahača na penu.
2 Pridáme strúhaný ementál, rozdrobený syr s modrou plesňou a chren. Osolíme, okoreníme a pridáme prelisovaný cesnak. Všetko dôkladne premiešame.
3 Smotanu na šľahanie dotuha vyšľaháme a zamiešame do chrenovo-syrovej zmesi. Pridáme aj polovicu petržlenovej vňate. Premiešame a dáme do chladničky stuhnúť.
4 Nátierku podávame s celozrnným pečivom a ozdobíme zvyšnou vňaťou.
Čas prípravy: 30 minút
ŠTVRTOK
Expres guláš
6 porcií
● 500 g vykostených kuracích stehien ● 700 g zemiakov ● olej ● 1 cibuľa ● mletá červená paprika ● soľ ● mletá rasca ● petržlenová vňať ● 2 strúčiky cesnaku ● majorán ● 2 zelené papriky ● 3 paradajky
Postup:
1 Cibuľu ošúpeme a nakrájame najemno. Mäso umyjeme, osušíme papierovou utierkou a nakrájame na kocky. Zemiaky ošúpeme, očistíme a nakrájame na kocky. Papriku umyjeme, rozkrojíme, zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. Paradajky nakrájame na mesiačiky.
2 V hrnci ohrejeme olej, na ktorom dosklovita speníme cibuľu. Pridáme mäso, spolu prudko opečieme. Posypeme paprikou
a rascou. K mäsu pridáme roztlačený cesnak a premiešame. Nakoniec pridáme zemiaky, papriky a paradajky, zalejeme horúcou vodou, zakryjeme a privedieme do varu.
3 Guláš varíme približne 15 až 20 minút. Nakoniec ho podľa potreby dosolíme, ochutíme majoránom a petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút
PIATOK
Bulharské zemiaky
4 porcie
● 2 cibule ● mletá rasca ● soľ ● olej ● 700 g uvarených zemiakov ● 300 g uvarenej zelenej fazuľky ● 2 malé cukety ● 1 červená paprika ● 200 g šampiňónov alebo hlivy ● hubové korenie ● 50 g hrášku ● 50 g kukurice ● 3 olúpané paradajky ● 4 vajcia
● 200 ml mlieka ● 100 g strúhaného tvrdého syra
Postup:
1 Na oleji dosklovita opečieme nasekanú cibuľu. Pridáme nakrájané huby, na kocky nakrájanú cuketu a opečieme. Postupne pridávame uvarenú fazuľku, nakrájanú papriku, hrášok, kukuricu a paradajky. Posypeme hubovým korením a podusíme.
2 Uvarené zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky. Na pekáč vymastený olejom poukladáme vo vrstvách zemiaky a zeleninovú zmes, všetko ukončíme vrstvou zemiakov.
3 Vajcia rozšľaháme v mlieku, zalejeme nimi zemiaky a dáme piecť na 180 °C na 35 minút.
4 Pekáč vyberieme, posypeme syrom a zapekáme ešte 10 až 15 minút. Podávame s uhorkovým šalátom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 50 minút