PONDELOK

Pečené mäsové guľky

4 porcie

● 225 g mletého hovädzieho mäsa ● 4 domáce klobásy ● 2 konzervy lúpaných paradajok  (po 400 g) ● soľ ● mleté čierne korenie

Postup:

1 Mäso dáme do misy, osolíme a okoreníme. Klobásy ošúpeme a premiešame s mäsom.

2 Zo zmesi formujeme mokrými rukami guľky vo veľkosti orechov a v jednej vrstve ich poukladáme do plytkej nádoby na pečenie. Prikryjeme a necháme postáť v chlade 30 minút.

3 Paradajky rozmixujeme dohladka, osolíme a okoreníme.

4 Mäsové guľky zalejeme paradajkovou zmesou a uistíme sa, že sú všetky zakryté. Pečieme 40 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Raz alebo dvakrát počas pečenia guľky pomiešame. Podávame s varenými špagetami.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 40 minút

Pečené mäsové guľky
Pečené mäsové guľky
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

UTOROK

Tvarohovo-ovocné lievance

3 porcie

● 3 vajcia ● 1 ČL kryštálového cukru ● 1 hrnček jemného tvarohu ● 1 vanilínový cukor ● 2 PL hladkej múky ● strúhaná kôra z 1/2 citróna ● maslo na opekanie ● práškový cukor na posypanie ● ovocie na ozdobu

Postup:

1 Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme dopenista s kryštálovým a vanilínovým cukrom. Primiešame tvaroh, citrónovú kôru a preosiatu múku.

2 Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne zapracujeme do cesta.

3 Panvicu zľahka potrieme rozpusteným maslom a opekáme na nej lievance.

4 Upečené lievance naservírujeme na taniere, ozdobíme sezónnym alebo zaváraným ovocím a posypeme práškovým cukrom. Lievance sú vynikajúce aj preliate medom či javorovým sirupom.

Čas prípravy: 15 minút
Čas opekania: 4 minúty/1 kus

Tvarohovo-ovocné lievance
Tvarohovo-ovocné lievance
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

STREDA

Chrenová nátierka

6 porcií

● 6 PL strúhaného chrenu ● 150 ml smotanového syra ● 120 g strúhaného ementálu ● 100 g strúhaného syra s modrou plesňou
● soľ ● mleté čierne korenie ● 4 strúčiky cesnaku ● 150 ml smotany na šľahanie ● strúhaný muškátový oriešok ● 2 PL nasekanej petržlenovej vňate

Postup:
1 Mäkký smotanový syr vyšľaháme pomocou ručného šľahača na penu.

2 Pridáme strúhaný ementál, rozdrobený syr s modrou plesňou a chren. Osolíme, okoreníme a pridáme prelisovaný cesnak. Všetko dôkladne premiešame.

3 Smotanu na šľahanie dotuha vyšľaháme a zamiešame do chrenovo-syrovej zmesi. Pridáme aj polovicu petržlenovej vňate. Premiešame a dáme do chladničky stuhnúť.

4 Nátierku podávame s celozrnným pečivom a ozdobíme zvyšnou vňaťou.

Čas prípravy: 30 minút

Chrenová nátierka
Chrenová nátierka
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

ŠTVRTOK

Expres guláš

6 porcií

● 500 g vykostených kuracích  stehien ● 700 g zemiakov ● olej ● 1 cibuľa ● mletá červená paprika ● soľ ● mletá rasca ● petržlenová vňať ● 2 strúčiky cesnaku ● majorán ● 2 zelené papriky ● 3 paradajky

Postup:
1 Cibuľu ošúpeme a nakrájame najemno. Mäso umyjeme, osušíme papierovou utierkou a nakrájame na kocky. Zemiaky ošúpeme, očistíme a nakrájame na kocky. Papriku umyjeme, rozkrojíme, zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. Paradajky nakrájame na mesiačiky.

2 V hrnci ohrejeme olej, na ktorom dosklovita speníme cibuľu. Pridáme mäso, spolu prudko opečieme. Posypeme paprikou
a rascou. K mäsu pridáme roztlačený cesnak a premiešame. Nakoniec pridáme zemiaky, papriky a paradajky, zalejeme horúcou vodou, zakryjeme a privedieme do varu.

3 Guláš varíme približne 15 až 20 minút. Nakoniec ho podľa potreby dosolíme, ochutíme majoránom a petržlenovou vňaťou.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút

Expres guláš
Expres guláš
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

PIATOK

Bulharské zemiaky

4 porcie

● 2 cibule ● mletá rasca ● soľ ● olej ● 700 g uvarených zemiakov ● 300 g uvarenej zelenej fazuľky ● 2 malé cukety ● 1 červená paprika  ● 200 g šampiňónov alebo hlivy ● hubové korenie ● 50 g hrášku ● 50 g kukurice ● 3 olúpané paradajky  ● 4 vajcia
● 200 ml mlieka ● 100 g strúhaného tvrdého syra

Postup:
1 Na oleji dosklovita opečieme nasekanú cibuľu. Pridáme nakrájané huby, na kocky nakrájanú cuketu a opečieme. Postupne pridávame uvarenú fazuľku, nakrájanú papriku, hrášok, kukuricu a paradajky. Posypeme hubovým korením a podusíme.

2 Uvarené zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky. Na pekáč vymastený olejom poukladáme vo vrstvách zemiaky a zeleninovú zmes, všetko ukončíme vrstvou zemiakov.

3 Vajcia rozšľaháme v mlieku, zalejeme nimi zemiaky a dáme piecť na 180 °C na 35 minút.

4 Pekáč vyberieme, posypeme syrom a zapekáme ešte 10 až 15 minút. Podávame s uhorkovým šalátom.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 50 minút

Bulharské zemiaky
Bulharské zemiaky
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK