Máte radi omáčky, no pri ich zahusťovaní sa vám tvoria hrudky? Ľahká pomoc, už nebudú!
30. 10. 2014, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:29)

Zdroj: Shutterstock
Keď do základu omáčky iba nasypeme múku či škrob, spravidla sa stane, že tieto dve zložky nestihneme rozmiešať a hrudky sa už nedajú rozvariť.
Existuje hneď niekoľko spôsobov, ktorými dosiahnete, aby bola vaša omáčka hladká:
1. Stačí, ak požadované množstvo múky či škrobu rozmiešame v troche zmäknutého masla, vytvarujeme guľôčku, ktorú zavaríme do omáčky. Tá zhustne a zároveň sa maslom zjemní jej výsledná chuť.
2. Druhý spôsob poznali už naše babičky. Stačí do malej misky odobrať malé množstvo omáčky a v nej potom dohladka múku rozšľahať. Keď ju potom zamiešame do zvyšku variacej sa omáčky, mala by získať konzistenciu smotany na šľahanie. Po zahustení však nezabúdame omáčku ešte niekoľko minút povariť, aby sa úplne vytratila chuť múky.
3. Poradíme vám aj v prípade, že vám napriek všetkému hrudky v omáčke vznikli. Najrýchlejším spôsobom je ju dohladka rozmixovať ponorným mixérom a ešte chvíľu povariť.
4. V prípade že sa ani takto nepodarí všetky hrudky odstrániť, neostáva nič iné, ako omáčku prepasírovať cez husté sitko. Takto sa eliminujú všetky hrudky a omáčka ostane dokonale hladká.