TOP recept na vianočné koláčiky: Na fajnových čokoládových išlerkách si pochutnával aj rakúsky cisár
6. 12. 2016, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:55)

Zdroj: Shutterstock
Viete, ako sa pečú „Išlerky“ a že boli obľúbeným pečivom cisára? S nami sa vám určite podaria, pretože tento recept je od echt Rakúšanky.
Prvá zmienka o „išlerkách“ je z roku 1849 z mesta Bad Ischl, kam prišiel rakúsko-uhorský cisár František Jozef I. Chceli si ho uctiť a tak pre neho napiekli tieto sušienky, ktoré sa stali jeho obľúbenými a onedlho sa rozšírili po celej monarchii.
Robia sa na veľa spôsobov:
- čokoládové s čokoládovo džemovou plnkou
- orechové cesto v kávovej poleve
Išlerky
40 kúskov
Potrebujeme:
300 g hladkej múky
210 masla
100 g práškového cukru
2 malé žĺtky
60 g tmavej čokolády
Plnka:
210 kryštálového cukru
70 g horkej čokolády
125 g masla
Poleva:
150 g mliečnej čokolády
1 PL masla
Zdroj: Shutterstock
Išlerky
Takto sa to podarí:
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť. Maslo s cukrom vyšľaháme dopenista, postupne pridáme žĺtky a po chvíli aj rozpustenú čokoládu. Na záver primiešame múku a dobre vymiesime. Cesto vyformujeme to bochníka, zakryjeme fóliou a dáme na dve hodiny do chladničky.
Rúru predhrejeme na 170 °C a plechy vystelieme papierom na pečenie.
Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 5 mm a formičkou (2,5 cm) vykrojíme kolieska, ktoré uložíme na plechy. Pečieme asi 12 minút a potom necháme na mriežke vychladnúť.
Do hrnca dáme cukor a 120 ml vody. Zohrejeme, pridáme nalámanú čokoládu a na miernom ohni rozpustíme. Odstavíme a primiešame maslo. Necháme vychladnúť a na 3 hodiny vložíme do chladničky. Vychladenú plnku mixérom vymiešame dopenista.
Kolieska zlepíme plnkou a namočíme v čokoládovej poleve, ktorú sme dostali rozpustením čokolády a masla vo vodnom kúpeli. Na mriežke necháme stuhnúť.
Kto sa na prípravu plnky necíti dosť zručný, stačí keď zlepí kolieska džemom.