Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

TOP recept na vianočné koláčiky: Na fajnových čokoládových išlerkách si pochutnával aj rakúsky cisár

Išlerky

Zdroj: Shutterstock‎

Reklama

Viete, ako sa pečú „Išlerky“ a že boli obľúbeným pečivom cisára? S nami sa vám určite podaria, pretože tento recept je od echt Rakúšanky.

Prvá zmienka o „išlerkách“ je z roku 1849 z mesta Bad Ischl, kam prišiel rakúsko-uhorský cisár František Jozef I. Chceli si ho uctiť a tak pre neho napiekli tieto sušienky, ktoré sa stali jeho obľúbenými a onedlho sa rozšírili po celej monarchii.

Robia sa na veľa spôsobov:

- čokoládové s čokoládovo džemovou plnkou

- orechové cesto v kávovej poleve

Išlerky

40 kúskov

Potrebujeme:

300 g hladkej múky

210 masla

100 g práškového cukru

2 malé žĺtky

60 g tmavej čokolády

Plnka:

210 kryštálového cukru

70 g horkej čokolády

125 g masla

Poleva:

150 g mliečnej čokolády

1 PL masla

Takto sa to podarí:

Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť. Maslo s cukrom vyšľaháme dopenista, postupne pridáme žĺtky a po chvíli aj rozpustenú čokoládu. Na záver primiešame múku a dobre vymiesime. Cesto vyformujeme to bochníka, zakryjeme fóliou a dáme na dve hodiny do chladničky.

Rúru predhrejeme na 170 °C a plechy vystelieme papierom na pečenie.

Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 5 mm a formičkou (2,5 cm) vykrojíme kolieska, ktoré uložíme na plechy. Pečieme asi 12 minút a potom necháme na mriežke vychladnúť.

Do hrnca dáme cukor a 120 ml vody. Zohrejeme, pridáme nalámanú čokoládu a na miernom ohni rozpustíme. Odstavíme a primiešame maslo. Necháme vychladnúť a na 3 hodiny vložíme do chladničky. Vychladenú plnku mixérom vymiešame dopenista.

Kolieska zlepíme plnkou a namočíme v čokoládovej poleve, ktorú sme dostali rozpustením čokolády a masla vo vodnom kúpeli. Na mriežke necháme stuhnúť.

Kto sa na prípravu plnky necíti dosť zručný, stačí keď zlepí kolieska džemom.

Vyberáme pre vás niečo PLUS