Čokoládovo-višňová torta
17. 6. 2013, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:41)

Zdroj: isifa
Čas prípravy: 60 minút, 12 porcií
Potrebujeme:
Cesto: 7 vajec, 180 g kryštálového cukru, 180 g hladkej múky, 2 ČL prášku do pečiva, 60 g kakaa
Plnka: 1 l smotany na šľahanie, 150 g horkej čokolády, 1 vanilkový struk, 4 PL kryštálového cukru, 5 balíčkov stužovadla šľahačky, 1 pohár višní (asi 720 ml), 1 mliečna čokoláda
Postup:
1. Rúru vyhrejeme na 200 °C horný a dolný ohrev. Vajcia rozklepneme, v horúcom (nie vriacom) vodnom kúpeli vyšľaháme žĺtky spolu s 8 lyžicami teplej vody a cukrom na bielu krémovú zmes. Bielky vyšľaháme dotuha a preklopíme na vyšľahané žĺtky. Múku zmiešame s práškom do pečiva, sypkú zmes preosejeme na vaječnú a opatrne zapracujeme. Asi 2/3 cesta zmiešame s kakaom.
2. Svetlé cesto prelejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a dáme do rúry. Pečieme asi 20 minút. Vyberieme z rúry a upečieme kakaový korpus (40 minút). Korpusy necháme vychladnúť, stiahneme z nich papier a kakaový 2-krát vodorovne prekrojíme.
3. Na čokoládový krém zohrejeme 400 ml smotany na šľahanie, rozpustíme v nej horkú čokoládu a smotanu necháme dôkladne vychladnúť. Na vanilkový krém vyškrabeme dreň z vanilkového struku, primiešame ju do smotany a zachladíme.
4. Do tortovej formy vložíme 1. časť kakaového korpusu. Vanilkovú smotanu vyšľaháme s 3 balíčkami stužovadla a 3 PL cukru dotuha a dáme ju do chladničky. Čokoládovú smotanu vyšľaháme so zvyšným stužovadlom a 1 PL cukru dotuha a odložíme do chladničky.
5. Višne necháme odkvapkať a pomocou utierky ich opatrne osušíme. Asi 1/3 vanilkovej šľahačky natrieme na korpus, navrch rozdelíme polovicu višní, vložíme druhý čokoládový korpus, nanesieme 1/3 čokoládovej smotany, pridáme posledný čokoládový korpus, ktorý natrieme 1/3 vanilkovej šľahačky, posypeme zvyšnými višňami a vložíme svetlý korpus. Navrch rozdelíme čokoládovú šľahačku. Dáme najmenej na hodinu do chladničky.
6. Tortu vyberieme z chladničky a odstránime tortovú obruč. Šľahačky (vanilkovú aj čokoládovú) rozdelíme do cukrárenských vreciek a ozdobíme nimi okraj torty tak, že striedame biele a čierne zvislé prúžky. Opäť dáme na 30 minút do chladničky.
7. Nožom naškrabeme z čokolády hobliny, ktorými ozdobíme vrch torty.