Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Všetko o jablkách: Pomôžu proti zápalom aj rakovine, ale túto chybu pri nich nerobte!

Ilustračná fotografia

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Jedno jablko denne nie je len prázdna fráza našich babičiek. Je to mimoriadne cenný zdroj vitamínov a zdraviu prospešných látok. Určite si jedno hneď dajte!

Tento šťavnatý plod však v sebe skrýva možnosti, ktoré sa stále rozširujú a ponúkajú riešenie na mnohé otázky týkajúce sa nášho zdravia. Známe fakty o jablku sú napríklad tie, ktoré hovoria o jeho schopnosti znižovať činnosť zápalových faktorov v tele, či o obsahu vlákniny pektín a polyfenolov, ktoré posilňujú imunitu a zlepšujú metabolizmus.

Mnoho ľudí robí chybu v tom, že z jabĺk pred konzumáciou odstraňujú šupku. V nej sa totiž ukrýva rozsiahle množstvo látok, ktoré pôsobia na prevenciu ale aj liečbu niektorých ochorení. Chemicky neošetrená (prípade dobre umytá) šupka z jedného jablka pokryje až 75 percent dennej potreby vlákniny u človeka. Okrem toho bola vedecky preukázaná jej spojitosť s prevenciou rakoviny. Vedci izolovali z jablčnej šupky skupinu triterpenoidov – látok, ktoré majú významné antikarcinogénne, protizápalové a antivírusové účinky.

Nachádza sa v nich voda, vláknina, bielkoviny, sacharidy, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, fluorid, luteín, mangán, betakarotén, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, kyselina listová a kyselina pantoténová.

Vyberáme pre vás niečo PLUS