Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Slúžia na to isté, ale predsa sa niečím líšia: Aký je rozdiel medzi droždím a práškom do pečiva?

Ilustračná snímka

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Čitateľka Linda chcela vedieť, či existuje nejaký rozdiel medzi droždím a práškom do pečiva. Veď oba pomáhajú, aby cesto počas pečenia narástlo.

Droždie sú lisované bunky živých kvasinkových kultúr druhu Saccharomyces cerevisiae, ktoré k svojmu rozmnožovaniu potrebujú cukor. Vďaka látkovej premene týchto buniek vzniká alkohol a oxid uhličitý, ktorý pomáha cestu kysnúť. Kvasinky možno zabiť teplotou nad 55 °C či priamym kontaktom so soľou.

Prášok do pečiva je chemická zlúcenina reagujúca s tekutinou. Preto ho treba dôkladne zamiešať do múky (ideálne preosiať), aby cesto nezačalo pracovať skôr. V prípade, že cesto obsahuje kyslú zložku (cmar, jogurt, citrusy), je dobré polovicu prášku nahradiť sódou bikarbónou, aby cesto nemalo chemickú pachuť.

Vyberáme pre vás niečo PLUS