Slúžia na to isté, ale predsa sa niečím líšia: Aký je rozdiel medzi droždím a práškom do pečiva?
12. 10. 2014, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:30)

Zdroj: Shutterstock
Čitateľka Linda chcela vedieť, či existuje nejaký rozdiel medzi droždím a práškom do pečiva. Veď oba pomáhajú, aby cesto počas pečenia narástlo.
Droždie sú lisované bunky živých kvasinkových kultúr druhu Saccharomyces cerevisiae, ktoré k svojmu rozmnožovaniu potrebujú cukor. Vďaka látkovej premene týchto buniek vzniká alkohol a oxid uhličitý, ktorý pomáha cestu kysnúť. Kvasinky možno zabiť teplotou nad 55 °C či priamym kontaktom so soľou.
Prášok do pečiva je chemická zlúcenina reagujúca s tekutinou. Preto ho treba dôkladne zamiešať do múky (ideálne preosiať), aby cesto nezačalo pracovať skôr. V prípade, že cesto obsahuje kyslú zložku (cmar, jogurt, citrusy), je dobré polovicu prášku nahradiť sódou bikarbónou, aby cesto nemalo chemickú pachuť.