Tvarohová nátierka s pivom
150 g zmäknutého masla vymiešame so soľou dopenista. Pridáme 400 g rozmiešaného tvarohu, 1 ČL mletej sladkej papriky, 1 PL strúhanej cibule, mletú rascu, 1 ČL horčice, 1 ČL sardelovej pasty a 5 až 8 lyžíc svetlého piva. Všetky suroviny dôkladne premiešame. Do nátierky nakoniec primiešame najemno nasekanú pažítku. Podávame s čiernym chlebom.
Syrová nátierka
Asi 150 g topeného syra vymiešame s rovnakým množstvom masla. Pridáme 50 g najemno postrúhaného tvrdého syra, ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Pažítku umyjeme, osušíme a najemno nakrájame. Pridáme do nátierky spolu s 2 PL štipľavého kečupu a 3 PL majonézy. Dôkladne premiešame a necháme stuhnúť v chladničke. Nátierku podávame s chrumkavou bagetou.