Čitateľka Valika z Novej Bane sa pýta, ako pripraviť chutné lokše. Nielen pre ňu máme zopár užitočných rád.

1. Zemiaky uvaríme v šupke.

2. Vychladnuté ošúpeme, pretlačíme, osolíme a pridáme hladkú múku.

Lokša, to je pochúťka, ktorá sa dá pripraviť na množstvo spôsobov.
Lokša, to je pochúťka, ktorá sa dá pripraviť na množstvo spôsobov.
Zdroj: Shutterstock

3. Vypracujeme jemné, vláčne cesto.

Lokša, to je pochúťka, ktorá sa dá pripraviť na množstvo spôsobov.
Lokša, to je pochúťka, ktorá sa dá pripraviť na množstvo spôsobov.
Zdroj: Shutterstock

4. Na pomúčenej doske vytvarujeme hrubší valec s priemerom asi 5 cm, ktorý rozdelíme na rovnaké časti (asi 2 cm pláty) a tie vyvaľkáme na 0,3 hrubé placky veľkosti taniera.

Lokša, to je pochúťka, ktorá sa dá pripraviť na množstvo spôsobov.
Lokša, to je pochúťka, ktorá sa dá pripraviť na množstvo spôsobov.
Zdroj: Shutterstock

5. Nasucho opečieme na rozpálenej platni alebo teflónovej panvici z oboch strán.

6. Horúce namastíme, najlepšie husacou masťou, a ukladáme na seba. Potom ich prikryjeme, aby sa lokše sparili a boli vláčne.

Lokša, to je pochúťka, ktorá sa dá pripraviť na množstvo spôsobov.
Lokša, to je pochúťka, ktorá sa dá pripraviť na množstvo spôsobov.
Zdroj: Shutterstock

Pozor na častú chybu:

7. Neprisýpajte zbytočne veľa múky, čím viac múky dáte, tým budú lokše tvrdšie.

Lokša, to je pochúťka, ktorá sa dá pripraviť na množstvo spôsobov.
Lokša, to je pochúťka, ktorá sa dá pripraviť na množstvo spôsobov.
Zdroj: Shutterstock