Fotorecept: Beef Wellington
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:49)

Zdroj: © StockFood
70 minút, 6 porcií
Potrebujeme: 750 gram chudé hovädzie mäso (sviečkovica), 3 polievková lyžica maslo, 8 kus väčší biely šampiňón, 1 kus šalotka, 1 zväzok hladkolistá petržlenová vňať, 5 vetvička tymian, 3 polievková lyžica hladká múka, 1 balíček lístkové cesto, 8 plátok šunka prosciutto, 2 kus vaječný žĺtok, morská soľ, mleté čierne korenie
1. Všetky suroviny si pripravíme a odvážime. Huby očistíme. Petržlenovú vňať a očistenú šalotku nasekáme. Z tymianu pooberáme listy.
2. Polovicu masla rozpustíme na panvici. Mäso osolíme a okoreníme, vložíme do panvice a opečieme z oboch strán dohneda. Vyberieme a odložíme bokom.
3. Očistené huby najemno nasekáme.
4. Zvyšok masla rozpustíme na panvici, pridáme nasekanú šalotku a štipku soli, opekáme 3 až 4 minútky. Pridáme nasekané huby a trocha soli, znížime teplotu a dusíme 5 až 7 minút, kým sa tekutina neodparí. Zamiešame bylinky a dochutíme soľou a korením. Necháme vychladnúť.
5. Pracovnú dosku posypeme múkou a lístkové cesto rozvaľkáme na veľkosť 3x väčšiu ako má mäso. Polovicu plátkov prosciutta naukladáme do stredu cesta, posypeme polovicou hubovej zmesi a na túto podstielku položíme mäso.
6. Mäso posypeme zvyškom hubovej zmesi a prekryjeme zvyškom plátkov prosciutta.
7. Žĺtky vyšľaháme s 2 PL vody. Cesto poprekladáme cez mäso zo všetkých strán, pričom jednotlivé vrstvy potrieme žĺtkom, aby lepšie držali. Prečnievajúce časti odrežeme a povrch potrieme opäť žĺtkovou zmesou. Necháme 30 minút odležať.
8. Po odležaní predhrejeme rúru na 200 °C. Mäso v ceste prenesieme na pekáč. Zo zvyškov cesta vykrojíme malé hviezdičky a poukladáme ich na povrch koláča. Potrieme zvyškom žĺtkovej zmesi.
9. Pečieme 30 minút, kým cesto nie je zlatohnedé a teplota mäsa v strede nedosahuje 63 °C. Vyberieme z rúry a necháme 10 minút odležať.