Grapefruitovo-figový koláč
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:51)

Zdroj: © StockFood
15 minút, 12 porcií
Potrebujeme: 135 gram celozrnná múka, 120 gram studené maslo, 60 gram trstinový cukor, 40 gram pohánková múka, 1 kus vajce, 0.25 čajová lyžička soľ, 375 gram smotana na šľahanie, 12 kus čerstvá figa, 3 kus ružový grapefruit, 5 polievková lyžica hnedý cukor, 4 polievková lyžica práškový cukor, 0.5 čajová lyžička vanilkový extrakt
1.
Na pracovnú dosku nasypeme obe múky a v strede urobíme jamku, kde dáme cukor, soľ a vajce. Pridáme nakrájané maslo. Rukami cesto rýchlo vymiesime do hladkej gule, zakryjeme fóliou a na 30 minút dáme do chladničky.
2.
Rúru predhrejeme na 180 °C a formu vystelieme papierom na pečenie. Bok potrieme maslom.
3.
Cesto vyvaľkáme na kruh o trochu väčší ako forma. Vyložíme ním formu a boky cesta vytlačíme prstami trochu dohora. Na cesto položíme kruh papiera na pečenie, nasypeme suché strukoviny a pečieme 25 minút.
4.
Papier so strukovinou odstránime, cesto dáme von z formy a necháme vychladnúť.
5.
Teplotu v rúre zvýšime na 200 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.
6.
Opláchnuté figy osušíme a rozkrojíme na polovice. Zrezanou stranou ich poukladáme na plech a posypeme cukrom. Pečieme 10 až 15 minút do svetlohneda.
7.
Skaramelizované figy vyberieme a necháme vychladnúť. Grapefruity ošúpeme a nakrájame na kúsky.
8.
Smotanu vyšľaháme s vanilkovým extraktom a práškovým cukrom dohladka.
9.
Krémom potrieme vychladnutý korpus a ozdobíme grapefruitom a figami. Nakrájame na kúsky a podávame.