Holandská omáčka je kráľovná medzi omáčkami: Túto špecialitu by bol hriech nevyskúšať
5. 1. 2015, 16:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:29)

Zdroj: Nový Čas pre ženy
Hodí sa k zelenine varenej na pare a nerozlučnú dvojicu tvorí so špargľou. Vynikajúco však chutí aj s vajciami uvarenými natvrdo, no i s jemnejšou hydinou.
Holandskú omáčku pripravujeme vždy vo vodnom kúpeli, no nesmie sa v ňom variť, inak by sa zrazila. Najideálnejšie je pripravovať ju z prečisteného masla.
Holandskú omáčku nesmieme ohrievať, pretože by zredla. Podávame ju hneď po uvarení alebo ju chvíľu udržujeme teplú vo vodnom kúpeli. Aj keď omáčka príliš zredne, ešte sa dá zachrániť. Vmiešame do nej od okrajov ku stredu pár kvapiek ľadovej vody.
Čo robiť, keď sa počas varenia zrazí? Vo vodnom kúpeli vyšľaháme žĺtok s 2 lyžicami ľadovej vody a po lyžiciach prišľaháme zrazenú omáčku.
Zdroj: Nový Čas pre ženy
Holandská omáčka
Holandská omáčka
Potrebujeme:
4 porcie, 4 žĺtky, šťava z 1/2 citróna, 125 g masla, soľ, mleté biele korenie, mletý muškátový orech
Takto sa to podarí:
Maslo rozpustíme v hrnci. Žĺtky rozmiešame s citrónovou šťavou, soľou a bielym korením.
Rozmiešané žĺtky prilejeme k maslu a za občasného miešania omáčku povaríme. Keď omáčka nadobudne krémovú konzistenciu, ochutíme ju soľou, korením a muškátovým orechom. Omáčku dôkladne premiešame, ozdobíme čerstvými bylinkami a podávame.
Holandská omáčka
Je to akási kráľovná medzi omáčkami. Nevyskúšať by ju bol hriech.