Ako pripraviť dokonalé zemiakové pyré? Pozor na tieto chyby, aby ste nemali z neho lepidlo! UF
24. 2. 2025, 12:45 (aktualizované: 24. 2. 2025, 13:53)

Zdroj: Shutterstock
Čo už môže byť ľahšie, ako pripraviť zemiakové pyré. Ak však urobíte niektorú z týchto chýb, na výsledku si nepochutíte.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Zemiakové pyré nemusí byť len obyčajnou prílohou – môže sa stať kulinárskym dobrodružstvom s prekvapivými príchuťami a netradičnými technikami. Okrem základných tipov na varenie vám prinášame aj niekoľko nezvyčajných nápadov, čím vylepšíte chuť a konzistenciu svojho pyré, a navyše dva recepty, ktoré bývajú najvyhľadávanejšie.
1. Krájanie zemiakov na malé kúsky
Zdroj: Shutterstock
Zemiaky, ktoré sa chystáme na pyré použiť, by mali mať všetky rovnakú veľkosť, aby sa uvarili rovnomerne a rovnako rýchlo.
Zemiaky, ktoré sa chystáme na pyré použiť, by mali mať všetky rovnakú veľkosť, aby sa uvarili rovnomerne a rovnako rýchlo. Ak sú však tieto kúsky veľmi malé, uvaria sa síce rýchlejšie, no nasajú do seba podstatne viac vody, ako by bolo treba. Zemiaky varíme v osolenej vode a najmä prikryté, aby sa proces varenia náležite skrátil.
2. Pridlhé varenie
Zdroj: Shutterstock
Ilustračná snímka
Jednou z najväčších chýb pri príprave zemiakového pyré je dlhý čas varenia. Domäkka uvarené tiež nesmú ostať dlho vo vode, v ktorej sa varili, ale treba ich ihneď po uvarení zliať. Čím dlhšie po uvarení stoja vo vode, tým viac tekutiny do seba nasajú, čo sa nedobre prejaví na výsledku. Netreba sa však zbaviť všetkej vody, zhruba 3 cm jej v hrnci môžeme nechať, poslúži na ohrievanie. Takto nachystané zemiaky môžu na sporáku počkať aj dve-tri hodiny. Keď nastane čas podávania, jednoducho ich vďaka troche ponechanej vody ohrejeme a môžeme ďalej spracovávať.
3. Nesprávne zvolený nástroj
Ohriate zemiaky zlejeme, pridáme teplé mlieko a kúsok masla. Opäť zakryjeme a počkáme asi 5 minút, až sa maslo úplne rozpustí. Drvič na zemiaky pozostávajúci z vlnovkovite zvlnenej ocele pomôže rovnomerne roztlačiť zemiaky na menšie kúsky, no v pyré môžu ostať malé kúsky. Hladkú textúru dosiahneme pomocou ručného šľahača, ktorý pyré dodá aj patričný objem vzduchu. Rozhodne však neodporúčame pripravovať pyré v kuchynskom robote alebo v mixéri. Rýchle nože totiž spôsobia, že sa zo zemiakov uvoľní škrob a vo výsledku ostane hmota podobná lepidlu a nie zemiakové pyré.
Náš podcast o jedle a zdraví ste už počuli?
Nezvyčajné tipy na dochutenie a prípravu zemiakového pyré
Zdroj: Shutterstock
Skúste zohriat mlieko alebo vývar s vetvičkou rozmarínu, tymiánu či bazalky a potom ich primiešať do pyré.
Bylinkové infúzie: Skúste ohriat mlieko alebo vývar s vetvičkou rozmarínu, tymiánu či bazalky a potom ich primiešať do pyré. Takáto infúzia dodá jemnú bylinkovú arómu.
Pečený cesnak: Namiesto surového cesnaku pridajte do pyré niekoľko zmäknutých strúčikov pečeného cesnaku – dodá krémovosť a karamelizovanú sladkosť.
Exotické korenie: Experimentujte so štipkou kari, mletým zázvorom alebo rímskym kmínom, ktoré dodajú pyré netradičný a pikantný nádych.
Truffle oil či olej z hľuzoviek: Pár kvapiek truffle oilu môže pyré premeniť na gurmánsky zážitok s jemnou zemito-pôdnou chuťou.
Pesto mix: Vmiešajte do pyré trochu domácho pesta (bazalkové, kelové alebo aj pasta z červenej papriky), čím získate extra vrstvu chuti a farebný kontrast.
Grilovaná zelenina: Pre zaujímavú textúru skúste niektoré zemiaky či prílohu pred pasírovaním krátko opiecť na grile alebo v rúre – získajú tak karamelizovanú chuť.