Reklama

Ako pripraviť dokonalé zemiakové pyré? Pozor na tieto chyby, aby ste nemali z neho lepidlo! UF

Jedlá, ktoré sa dajú pripraviť zo zemiakového pyré

Zemiakové guľky: Vytvorte z pyré knedle, ktoré môžete podávať so zálievkou alebo ako prílohu k omáčkam.
Gnocchi: Z pyré zmiešajte múku a vytvorte tradičné talianske gnocchi.
Zapekané jedlá: Pyré využite ako vrstvu na zapekaných pokrmoch, napríklad na zemiakovom zapekanom, kde sa kombinuje s mäsom či zeleninou.
Placky: Z pyré vytvorte cesto na zemiakové placky, ktoré môžete opražiť do chrumkava.
Náplne: Použite pyré ako náplň do plnených zemiakov alebo ako základ pre ďalšie kreatívne recepty.

Mrkvovo-zemiakové pyré

Zdroj: Shutterstock

Mrkvovo-zemiakové pyré je lahôdka najmä pre deti.

4 porcie

500 g zemiakov, 300 g mrkvy, 100 ml zohriatého mlieka (môžete skúsiť nahradiť kokosovým mliekom pre exotický twist), soľ, čerstvo mleté čierne korenie, štipka muškátového orieška

Zemiaky a mrkvu vložíme do veľkého hrnca s osolenou vodou a varíme do mäkka (cca 20 minút).
Po uvarení vodu scedíme a necháme zeleninu krátko odpariť. Pridáme maslo, zohriate mlieko a (ak chceme) pečený cesnak alebo zázvor. Všetko prepasírujeme cez sito alebo vyšľaháme do jemného pyré. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút

Extra tip: Pridajte 1 strúčik pečeného cesnaku alebo lyžičku čerstvého zázvoru pre nečakanú arómu

Zelerovo-zemiakové pyré

Zdroj: shutterstock

Zeler dodá zemiakovému pyré príjemnú chuť.

4 porcie

400 g zemiakov, 300 g zeleru, 50 g masla, 100 ml zohriateho mlieka alebo vývaru (pre extra chuť môžete použiť vývar s bylinkovým infúziou), soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Zemiaky a zeler varíme v osolenej vode do úplnej mäkkosti (cca 25 minút). Po uvarení zeleninu scedíme a necháme odpariť prebytočnú vodu. Pridáme maslo a teplé mlieko/vývar (s bylinkovou infúziou, ak sa rozhodneme) a prepasírujeme alebo rozmixujeme do hladkého pyré. Dochutíme soľou, čiernym korením a (ak používame) miso pastou. Nakoniec vmiešame nasekané čerstvé bylinky (petržlen, bazalka).

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút

Extra tip: Na zelerovo-zemiakové pyré skúste pridať aj 1 lyžicu miso pasty pre umami efekt a zjemnenie chuti, prípadne posypte nasekanou petržlenovou vňaťou či lístkami bazalky.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.
Reklama