Ako pripraviť dokonalé zemiakové pyré? Pozor na tieto chyby, aby ste nemali z neho lepidlo! UF
24. 2. 2025, 12:45 (aktualizované: 24. 2. 2025, 13:53)
Jedlá, ktoré sa dajú pripraviť zo zemiakového pyré
Zemiakové guľky: Vytvorte z pyré knedle, ktoré môžete podávať so zálievkou alebo ako prílohu k omáčkam.
Gnocchi: Z pyré zmiešajte múku a vytvorte tradičné talianske gnocchi.
Zapekané jedlá: Pyré využite ako vrstvu na zapekaných pokrmoch, napríklad na zemiakovom zapekanom, kde sa kombinuje s mäsom či zeleninou.
Placky: Z pyré vytvorte cesto na zemiakové placky, ktoré môžete opražiť do chrumkava.
Náplne: Použite pyré ako náplň do plnených zemiakov alebo ako základ pre ďalšie kreatívne recepty.
Mrkvovo-zemiakové pyré
Zdroj: Shutterstock
Mrkvovo-zemiakové pyré je lahôdka najmä pre deti.
4 porcie
500 g zemiakov, 300 g mrkvy, 100 ml zohriatého mlieka (môžete skúsiť nahradiť kokosovým mliekom pre exotický twist), soľ, čerstvo mleté čierne korenie, štipka muškátového orieška
Zemiaky a mrkvu vložíme do veľkého hrnca s osolenou vodou a varíme do mäkka (cca 20 minút).
Po uvarení vodu scedíme a necháme zeleninu krátko odpariť. Pridáme maslo, zohriate mlieko a (ak chceme) pečený cesnak alebo zázvor. Všetko prepasírujeme cez sito alebo vyšľaháme do jemného pyré. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút
Extra tip: Pridajte 1 strúčik pečeného cesnaku alebo lyžičku čerstvého zázvoru pre nečakanú arómu
Zelerovo-zemiakové pyré
Zdroj: shutterstock
Zeler dodá zemiakovému pyré príjemnú chuť.
4 porcie
400 g zemiakov, 300 g zeleru, 50 g masla, 100 ml zohriateho mlieka alebo vývaru (pre extra chuť môžete použiť vývar s bylinkovým infúziou), soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Zemiaky a zeler varíme v osolenej vode do úplnej mäkkosti (cca 25 minút). Po uvarení zeleninu scedíme a necháme odpariť prebytočnú vodu. Pridáme maslo a teplé mlieko/vývar (s bylinkovou infúziou, ak sa rozhodneme) a prepasírujeme alebo rozmixujeme do hladkého pyré. Dochutíme soľou, čiernym korením a (ak používame) miso pastou. Nakoniec vmiešame nasekané čerstvé bylinky (petržlen, bazalka).
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút
Extra tip: Na zelerovo-zemiakové pyré skúste pridať aj 1 lyžicu miso pasty pre umami efekt a zjemnenie chuti, prípadne posypte nasekanou petržlenovou vňaťou či lístkami bazalky.