Ivan Štefánek, redaktor:
V lese nepoznám lepšej radosti, ako nájsť zdravý dubáčik, bedľu či aspoň suchohríb. Ale popravde, nie som veľmi vyberavý, čiže aj plný košík plávok nie je na zahodenie.
Čistiacu fázu síce veľmi nemusím, ale je to taká malá daň za skvelé dobroty, ktoré nasledujú potom. Čo sa mi nechce sušiť, spracúvam hneď, napríklad aj na hubovú nátierku. Je jednoduchá, rýchla a zasýti celé zástupy.
Toto budeme potrebovať:
500 g miešaných lesných húb, soľ, mleté čierne korenie, 2 PL oleja, 1 väčšia cibuľa, 150 g topeného syra v črievku, 2 strúčiky cesnaku
Takto sa určite podarí:
Huby dôkladne očistíme a nakrájame na malé kúsky. Cibuľu ošúpeme a najemno nakrájame.
V hrnci ohrejeme olej, na ktorom speníme cibuľu. Pridáme kúsky húb a podusíme 5 až 8 minút, až sa vyvarí väčšina tekutiny.
Zmes odstavíme a necháme úplne vychladnúť. Ponorným mixérom potom huby dohladka rozmixujeme, osolíme a okoreníme.
Nakoniec pridáme topený syr, prelisovaný cesnak a dôkladne dohladka rozmiešame. Pred podávaním necháme dobre vychladiť.
Náš tip:
Najlepšie táto nátierka chutí na kúsku opečeného chleba.
Pre milovníkov húb máme ďalšie tipy:
Cibuľová polievka s hubami je to pravé
Na čo by ste pri konzervovaní húb nemali zabúdať?