Jablčník s kokosovou penou
1. 7. 2010, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:17)

Zdroj: Život
Čas prípravy: 50 minút, čas pečenia: 55 minút, pre celú rodinu
Potrebujeme:
Cesto:
300 g polohrubej múky, 200 g tuku, 200 g práškového cukru, 5 žĺtkov, 1/2 prášku do pečiva, 200 ml mlieka, kôra z 1 citróna, tuk na vymastenie a hrubá múka na vysypanie plechu
Plnka:
1 kg strúhaných jabĺk, 5 lyžíc kryštál. cukru, 1 banánový puding, 100 g hrozienok, 3 lyžice rumu
Sneh:
5 bielkov 1 lyžička citrónovej šťavy 150 g kryštál. cukru 5 lyžíc kokos. múčky
Postup:
1. Žĺtky, tuk a práškový cukor vymiešame dokrémova. Postupne primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a mlieko. Nakoniec do cesta primiešame ostrúhanú citrónovú kôru. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a vo vyhriatej rúre pečieme 30 až 35 minút.
2. Plnka: Nahrubo postrúhané jablká dáme do kastróla, podlejeme 150 ml vody, pridáme cukor a dusíme. Keď jablká zmäknú, primiešame k nim banánový puding rozmiešaný v 100 ml vody a necháme 1 až 2 minúty prevrieť. Odstavíme a vmiešame hrozienka namočené v rume. Plnku navrstvíme na predpečený korpus. Navrch dáme kokosový sneh. Dáme zapiecť na 15 až 20 minút.
3. Sneh: Z bielkov, citrónovej šťavy a cukru vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého zľahka vmiešame kokos.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3 – 4