Reklama

Jablkové dezerty potešia maškrtné jazýčky: TÁTO bábovka nestihne ani vychladnúť a už bude FUČ

Koláč s jablkovým pudingom

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Jablká máme na pultoch predajní k dispozícii po celý rok a my si z nich môžeme upiecť zdravé dezerty, ktoré potešia každý maškrtný jazýček.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Pečieme zo zásob: Šťavnatý koláč s jablkami a čokoládou je PECKA!

    Špaldová bábovka

    12 kúskov

    ● 500 g jabĺk
    ● 300 g hladkej špaldovej múky
    ● 1 balíček prášku do pečiva
    ● 180 g repkového oleja
    ● 150 g trstinového cukru
    ● 150 g krupicového cukru
    ● 4 vajcia
    ● 1 ČL vanilkového extraktu
    ● 1 ČL škorice
    ● šťava a kôra z 1/2 citróna
    ● štipka soli
    ● 50 ml umu
    ● 100 g mletých lieskovcov

    Formu na bábovku vytrieme maslom a vysypeme krupicou. Citrónovú kôru nastrúhame a šťavu vytlačíme. Jablká ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Zmiešame s citrónovou šťavou. Rúru predhrejeme na 180 °C. V mise vyšľaháme vajcia, oba druhy cukru a štipku soli dopenista. Pridáme olej, um, vanilkový extrakt, škoricu a citrónovú kôru a zamiešame. Múku a prášok do pečiva preosejeme a zapracujeme do cesta. Vmiešame jablká a orechy a cesto nanesieme do formy. Pečieme vo vyhriatej rúre 60 až 70 minút. Vyberieme, necháme 10 minút odležať a až potom vyklopíme z formy.

    Zdroj: Shutterstock

    Špaldová bábovka

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 70 minút

    Zdravá jabĺčková galetka

    12 kúskov

    ● 100 g celozrnnej špaldovej múky
    ● 100 g hladkej špaldovej múky
    ● 50 g mletých mandlí
    ● 20 g cukru z kokosových kvetov
    ● štipka soli
    ● strúhaná kôra z 1 citrónu
    ● 70 g kokosového oleja
    ● 5 až 6 PL studenej vody
    Na plnku:
    ● 400 g jabĺk
    ● 1 PL cukru z kokosových kvetov
    ● 1 PL mletých mandlí
    ● 1 PL špaldovej celozrnnej múky
    ● šťava z 1/2 citróna
    ● trocha mlieka na potretie
    ● 1 PL nasekaných vlašských orechov

    V mise zmiešame oba druhy múky, 50 g mletých mandlí, cukor, štipku soli a citrónovú kôru. Pridáme zmäknutý kokosový olej a vodu podľa potreby. Rukami vypracujeme na hladké cesto, zabalíme do potravinárskej fólie, rukou spľasneme a dáme na 30 minút do chladničky odležať. Vyberieme, prekryjeme plátom potravinárskej fólie a rozvaľkáme na 0,5 cm hrúbku. Jablká zbavíme jadrovníkov a nakrájame na tenké plátky. Dáme do misy, pridáme 1 PL cukru, mandle, múku a šťavu z citróna. Premiešame. Jabĺčka naukladáme do stredu cesta, posypeme orechmi, okraje cesta zahneme dovnútra cez ovocie. Okraje cesta potrieme mliekom a dáme piecť pri teplote 200 °C na asi 30 minút dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas odležania: 30 minút
    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Jabĺčková galetka

    Koláč s jablkovým pudingom

    8 kúskov

    ● 150 g špaldovej múky
    ● 40 g trstinového cukru
    ● 1 PL vanilkovej esencie
    ● štipka soli
    ● 1 až 2 PL studenej vody
    ● 100 g rastlinného margarínu
    Plnka:
    ● 200 ml za studena lisovanej jablkovej šťavy
    ● 25 g trstinového cukru
    ● 20 g škrobovej múčky
    ● 1 ČL škorice
    ● 5 červených jabĺk s jablkovým pudingom

    Múku, cukor, vanilkovú esenciu a štipku soli spolu zmiešame. Pridáme studený margarín a vypracujeme hladké cesto. Podľa potreby pridáme trocha vody. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 20 minút do chladničky. Do hrnca dáme jablkovú šťavu, cukor a škoricu a rozhorúčime. Škrobovú múčku zmiešame s trochou vody a vlejeme do jablkového džúsu. Varíme, kým zmes nezhustne. Jablká nakrájame na veľmi tenké plátky. Formu s priemerom 20 cm vytrieme maslom a vysypeme múkou. Studené cesto natlačíme do formy rukami aj po bokoch a dovnútra vlejeme jablkový puding. Jablkové plátky stočíme do ružičiek a tesne vedľa seba poukladáme do jablkového krému. Pečieme 25 až 30 minút pri teplote 180 °C. Vyberieme a necháme vychladnúť.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas odležania: 30 minút
    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Koláč s jablkovým pudingom

    Mafiny bez cukru

    12 kúskov

    ● 50 ml repkového oleja
    ● 160 g gréckeho jogurtu
    ● 2 vajcia
    ● 3 jablká
    ● 1 ČL mletej škorice
    ● 1 ČL mletej vanilky
    ● 225 g hladkej špaldovej múky
    ● 2 ČL prášku do pečiva

    Rúru predhrejeme na 170 °C. Jablká umyjeme a ošúpeme. Jedno nakrájame na malé kúsky a rozvaríme na kašu. Druhé jablko nakrájame na malé kocky a tretie jablko nastrúhame nahrubo. Do misy pridáme olej, jogurt a vajcia a vyšľaháme dopenista. Pridáme vychladnuté jablkové pyré a zamiešame. V druhej mise zmiešame múku so škoricou, s práškom do pečiva a mletou vanilkou a pridáme do vaječnej zmesi. Vmiešame nastrúhané a nakrájané jablko a nalejeme do pripraveného mafinového plechu vystlaného papierovými košíčkami. Upečieme.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Mafiny bez cukru

    Palacinky so škoricou

    10 kúskov

    ● 90 g mletých ovsených vločiek
    ● 80 g ryžovej múky
    ● 32 g kukuričného škrobu
    ● 2 PL trstinového cukru
    ● 1 PL mletých ľanových semienok
    ● 1 ČL prášku do pečiva
    ● 360 ml rastlinného mlieka
    ● 1 banán
    ● 1 PL citrónovej šťavy
    ● 1/2 ČL vanilkového extraktu
    ● olej na vyprážanie

    Plnka:
    ● 3 jablká
    ● 3 PL trstinového cukru
    ● 2 PL rastlinného mlieka
    ● 1/2 PL citrónovej šťavy
    ● 1/2 ČL škrobovej múčky
    ● 1 ČL škorice

    Všetky suché prísady na palacinky spolu zmiešame. Ostatné ingrediencie na palacinky dáme do mixéra a rozmixujeme. Pridáme k múčnej zmesi a vymiešame na hladké cesto. Necháme 5 minút odležať. Na panvici rozhorúčime trochu oleja, pridáme 3 až 4 PL cesta, rozotrieme na palacinku a opekáme z oboch strán. Rovnako postupujeme aj so zvyškom cesta. Na plnku ošúpeme jablká a dužinu nakrájame na menšie kocky. Pridáme k ostatným prísadám určeným na plnku, dáme na panvicu a na miernom ohni varíme niekoľko minút, kým jablká nezmäknú. Na každú palacinku nanesieme trocha plnky, zvinieme a podávame.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas odležania: 5 minút
    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Palacinky so škoricou

    Chrumkavé crumble

    4 porcie

    ● 6 jabĺk
    ● 1 PL kokosového oleja
    ● 1/2 ČL škorice
    ● 50 ml agávového sirupu
    Posýpka:
    ● 50 g mletých ovsených vločiek
    ● 1/2 ČL škorice
    ● 50 ml agávového sirupu
    ● 20 g rozpusteného kokosového oleja

    Rúru predhrejeme na 180 °C. Jablká ošúpeme, odstránime jadrovník a nakrájame na malé kúsky. Na panvici rozhorúčime kokosový olej a jablkové kúsky na ňom podusíme. Pridáme škoricu a agávový sirup a niekoľko minút spolu dusíme. Občas pomiešame. Jablkovú zmes nanesieme do 4 zapekacích formičiek. Prstami zmiešame všetky ingrediencie na posýpku a vypracujeme mrveničku. Nasypeme na jablká a pečieme vo vyhriatej rúre 25 až 30 minút.

    TIP: Do mrveničky môžete použiť aj strúhaný kokos, mandľové lupienky či kúsky horkej čokolády. Chutí to skvele!

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Chrumkavé crumble