Jablkové dezerty potešia maškrtné jazýčky: TÁTO bábovka nestihne ani vychladnúť a už bude FUČ
25. 9. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:09)

Zdroj: Shutterstock
Jablká máme na pultoch predajní k dispozícii po celý rok a my si z nich môžeme upiecť zdravé dezerty, ktoré potešia každý maškrtný jazýček.

Špaldová bábovka
12 kúskov
● 500 g jabĺk
● 300 g hladkej špaldovej múky
● 1 balíček prášku do pečiva
● 180 g repkového oleja
● 150 g trstinového cukru
● 150 g krupicového cukru
● 4 vajcia
● 1 ČL vanilkového extraktu
● 1 ČL škorice
● šťava a kôra z 1/2 citróna
● štipka soli
● 50 ml umu
● 100 g mletých lieskovcov
Formu na bábovku vytrieme maslom a vysypeme krupicou. Citrónovú kôru nastrúhame a šťavu vytlačíme. Jablká ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Zmiešame s citrónovou šťavou. Rúru predhrejeme na 180 °C. V mise vyšľaháme vajcia, oba druhy cukru a štipku soli dopenista. Pridáme olej, um, vanilkový extrakt, škoricu a citrónovú kôru a zamiešame. Múku a prášok do pečiva preosejeme a zapracujeme do cesta. Vmiešame jablká a orechy a cesto nanesieme do formy. Pečieme vo vyhriatej rúre 60 až 70 minút. Vyberieme, necháme 10 minút odležať a až potom vyklopíme z formy.
Zdroj: Shutterstock
Špaldová bábovka
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 70 minút
Zdravá jabĺčková galetka
12 kúskov
● 100 g celozrnnej špaldovej múky
● 100 g hladkej špaldovej múky
● 50 g mletých mandlí
● 20 g cukru z kokosových kvetov
● štipka soli
● strúhaná kôra z 1 citrónu
● 70 g kokosového oleja
● 5 až 6 PL studenej vody
Na plnku:
● 400 g jabĺk
● 1 PL cukru z kokosových kvetov
● 1 PL mletých mandlí
● 1 PL špaldovej celozrnnej múky
● šťava z 1/2 citróna
● trocha mlieka na potretie
● 1 PL nasekaných vlašských orechov
V mise zmiešame oba druhy múky, 50 g mletých mandlí, cukor, štipku soli a citrónovú kôru. Pridáme zmäknutý kokosový olej a vodu podľa potreby. Rukami vypracujeme na hladké cesto, zabalíme do potravinárskej fólie, rukou spľasneme a dáme na 30 minút do chladničky odležať. Vyberieme, prekryjeme plátom potravinárskej fólie a rozvaľkáme na 0,5 cm hrúbku. Jablká zbavíme jadrovníkov a nakrájame na tenké plátky. Dáme do misy, pridáme 1 PL cukru, mandle, múku a šťavu z citróna. Premiešame. Jabĺčka naukladáme do stredu cesta, posypeme orechmi, okraje cesta zahneme dovnútra cez ovocie. Okraje cesta potrieme mliekom a dáme piecť pri teplote 200 °C na asi 30 minút dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 20 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: Shutterstock
Jabĺčková galetka
Koláč s jablkovým pudingom
8 kúskov
● 150 g špaldovej múky
● 40 g trstinového cukru
● 1 PL vanilkovej esencie
● štipka soli
● 1 až 2 PL studenej vody
● 100 g rastlinného margarínu
Plnka:
● 200 ml za studena lisovanej jablkovej šťavy
● 25 g trstinového cukru
● 20 g škrobovej múčky
● 1 ČL škorice
● 5 červených jabĺk s jablkovým pudingom
Múku, cukor, vanilkovú esenciu a štipku soli spolu zmiešame. Pridáme studený margarín a vypracujeme hladké cesto. Podľa potreby pridáme trocha vody. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 20 minút do chladničky. Do hrnca dáme jablkovú šťavu, cukor a škoricu a rozhorúčime. Škrobovú múčku zmiešame s trochou vody a vlejeme do jablkového džúsu. Varíme, kým zmes nezhustne. Jablká nakrájame na veľmi tenké plátky. Formu s priemerom 20 cm vytrieme maslom a vysypeme múkou. Studené cesto natlačíme do formy rukami aj po bokoch a dovnútra vlejeme jablkový puding. Jablkové plátky stočíme do ružičiek a tesne vedľa seba poukladáme do jablkového krému. Pečieme 25 až 30 minút pri teplote 180 °C. Vyberieme a necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 25 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: Shutterstock
Koláč s jablkovým pudingom
Mafiny bez cukru
12 kúskov
● 50 ml repkového oleja
● 160 g gréckeho jogurtu
● 2 vajcia
● 3 jablká
● 1 ČL mletej škorice
● 1 ČL mletej vanilky
● 225 g hladkej špaldovej múky
● 2 ČL prášku do pečiva
Rúru predhrejeme na 170 °C. Jablká umyjeme a ošúpeme. Jedno nakrájame na malé kúsky a rozvaríme na kašu. Druhé jablko nakrájame na malé kocky a tretie jablko nastrúhame nahrubo. Do misy pridáme olej, jogurt a vajcia a vyšľaháme dopenista. Pridáme vychladnuté jablkové pyré a zamiešame. V druhej mise zmiešame múku so škoricou, s práškom do pečiva a mletou vanilkou a pridáme do vaječnej zmesi. Vmiešame nastrúhané a nakrájané jablko a nalejeme do pripraveného mafinového plechu vystlaného papierovými košíčkami. Upečieme.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: Shutterstock
Mafiny bez cukru
Palacinky so škoricou
10 kúskov
● 90 g mletých ovsených vločiek
● 80 g ryžovej múky
● 32 g kukuričného škrobu
● 2 PL trstinového cukru
● 1 PL mletých ľanových semienok
● 1 ČL prášku do pečiva
● 360 ml rastlinného mlieka
● 1 banán
● 1 PL citrónovej šťavy
● 1/2 ČL vanilkového extraktu
● olej na vyprážanie
Plnka:
● 3 jablká
● 3 PL trstinového cukru
● 2 PL rastlinného mlieka
● 1/2 PL citrónovej šťavy
● 1/2 ČL škrobovej múčky
● 1 ČL škorice
Všetky suché prísady na palacinky spolu zmiešame. Ostatné ingrediencie na palacinky dáme do mixéra a rozmixujeme. Pridáme k múčnej zmesi a vymiešame na hladké cesto. Necháme 5 minút odležať. Na panvici rozhorúčime trochu oleja, pridáme 3 až 4 PL cesta, rozotrieme na palacinku a opekáme z oboch strán. Rovnako postupujeme aj so zvyškom cesta. Na plnku ošúpeme jablká a dužinu nakrájame na menšie kocky. Pridáme k ostatným prísadám určeným na plnku, dáme na panvicu a na miernom ohni varíme niekoľko minút, kým jablká nezmäknú. Na každú palacinku nanesieme trocha plnky, zvinieme a podávame.
Čas prípravy: 20 minút
Čas odležania: 5 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: Shutterstock
Palacinky so škoricou
Chrumkavé crumble
4 porcie
● 6 jabĺk
● 1 PL kokosového oleja
● 1/2 ČL škorice
● 50 ml agávového sirupu
Posýpka:
● 50 g mletých ovsených vločiek
● 1/2 ČL škorice
● 50 ml agávového sirupu
● 20 g rozpusteného kokosového oleja
Rúru predhrejeme na 180 °C. Jablká ošúpeme, odstránime jadrovník a nakrájame na malé kúsky. Na panvici rozhorúčime kokosový olej a jablkové kúsky na ňom podusíme. Pridáme škoricu a agávový sirup a niekoľko minút spolu dusíme. Občas pomiešame. Jablkovú zmes nanesieme do 4 zapekacích formičiek. Prstami zmiešame všetky ingrediencie na posýpku a vypracujeme mrveničku. Nasypeme na jablká a pečieme vo vyhriatej rúre 25 až 30 minút.
TIP: Do mrveničky môžete použiť aj strúhaný kokos, mandľové lupienky či kúsky horkej čokolády. Chutí to skvele!
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: Shutterstock
Chrumkavé crumble