Jablkový koláč s plnkou
13. 12. 2009, 7:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:55)

Zdroj: Život
Čas prípravy: 40 minút, čas pečenia: 40 minút, pre celú rodinu
Potrenujeme:
Cesto: 350 g polohrubej múky, 120 g práškového cukru, 220 g masla, 1 žĺtok, štipka soli, múka na pomúčenie dosky, tuk na vymastenie a múka na vysypanie plechu
Plnka: 3 vajcia, 250 g kyslej smotany, 100 g práškového cukru, 140 g mletých orechov, 2 lyžice škrobovej múčky, 700 g očistených jabĺk
Postup:
1. Z múky, cukru, masla, žĺtku a soli vypracujeme cesto, ktoré na 20 minút odložíme do chladničky. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu. Prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme vo vyhriatej rúre 8 až 10 minút.
2. Plech vyberieme, na cesto poukladáme očistené, na plátky pokrájané jablká, na ktoré nanesieme plnku. Vložíme späť do rúry a pečieme 25 až 30 minút.
3. Plnka: Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vymiešame so smotanou a škrobovou múčkou. Do tuhého snehu postupne pridávame vymiešané žĺtky a pomleté orechy, zľahka, no dôkladne premiešame.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3 – 4