Je surová zelenina lepšia ako varená? Túto radšej hoďte do hrnca a túto nedávajte do mikrovlnky
21. 12. 2023, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:24)

Zdroj: shutterstock
Názor, že surová zelenina je vždy výživnejšia než varená, je častý omyl. Pravda je, že by ste sa mali snažiť zaradiť do svojho jedálnička nielen surovú, ale aj tú varenú.

Zdroj: janylandl.sk
Určite ste už v minulosti počuli, že zeleninu by ste mali jesť výhradne surovú a čerstvú, ideálne okamžite po odtrhnutí v záhradke. V opačnom prípade stráca všetky živiny a vy ju jete úplne zbytočne. Pravda alebo lož?
Pravda odhalená!
Varením niektorých druhov zeleniny dochádza k rozloženiu ich bunkových stien, čím sa uvoľní viac živín. Varená zelenina, v porovnaní so surovou, môže poskytovať viac antioxidantov, ako napríklad luteín, betakarotén alykopén. Dokonca, ak budete variť konkrétne špenát, uvoľní sa veľké množstvo vápnika, železa a horčíka.
Prečo je to tak?
Niektoré druhy zeleniny sú však výživnejšie v surovom stave. Karfiol, kapusta, brokolica a ružičkový kel obsahujú chemickú látku nazývanú myrozináza. Keď túto zeleninu nakrájate a rozžujete surovú, myrozináza vytvorí chemickú reakciu, pri ktorej vzniká sulforafán. Že ide o príliš komplikované pojmy a nerozumiete ani slovu? Zjednodušene povedané, ak zjete tieto druhy zeleniny surové, dostanete do svojho tela viac antioxidačných látok a vlákniny, ako keby ste ich tepelne spracovali. Vláknina podporí vaše trávenie a udrží hladinu cukru v normálnej hladine. Zníženie cholesterolu je už iba čerešničkou na torte
Dvojsečná zelenina!
Vedeli ste, že niektoré druhy zeleniny poskytujú rôzne živiny podľa toho, vakom stave ich skonzumujete? Neveríte? Surový špenát je vynikajúcim zdrojom vitamínu C. Ale ak špenát tepelne upravíte, stane sa zázrak. Zrazu vám poskytne viac vitamínu A.
Ktoré treba RADŠEJ HODIŤ DO HRNCA? Čítajte na 2 strane

Zdroj: janylandl.sk
Teraz, keď už je nad slnko jasné, že varenie zeleniny je skutočne prospešné, ktorú zeleninu variť a ktorú zasa nie? Nie všetky druhy zeleniny sú lepšie vo varenom stave. Tieto druhy zeleniny by ste mali rozhodne vhodiť do hrnca s vriacou vodou.
1. Mrkva
Varená mrkva obsahuje viac betakaroténu než surová. Tento veľmi silný antioxidant sa následne v tele premieňa na vitamín A, ktorý má pre nás veľa výhod. Zlepšuje nielen náš zrak, ale aj kosti, a podporuje reprodukčný systém.
2. Paradajky
Varením paradajok dochádza k zvýšeniu obsahu lykopénu, ktorý podľa štúdií prispieva k zníženiu rizika vzniku rakoviny a srdcových ochorení.
3. Huby
Varené huby obsahujú väčšie množstvo vitamínov rozpustných vo vode, ako je niacín a vitamín C, v porovnaní so surovým stavom.
4. Špenát
Ak špenát uvaríte, zredukujete obsah kyseliny šťaveľovej, ktorá môže brániť vstrebávaniu vápnika a železa v tele. Bonusom je udržanie zdravej hladiny kyseliny listovej.
5. Baklažán
Mierne tepelné spracovanie baklažánu pomáha pečeni ľahšie odbúravať cholesterol a znižuje jeho prítomnosť v krvnom obehu.
TÚTO ZELENINU RADŠEJ NEVARTE
Cesnak
V surovom stave nájdete veľmi prospešnú zlúčeninu s názvom alicín. Tá má preukázané protizápalové a protirakovinové účinky, ktoré varením zničíte.
Cibuľa
Táto delikátna zelenina, ktorá každého z nás vždy dojme až k slzám, je lepšia v surovom stave, pretože obsahuje veľké množstvo vitamínu C.
Dávať zeleninu do mikrovlnky? Čítajte na 3. strane...

Zdroj: janylandl.sk
JE MIKROVLNNÁ RÚRA NEBEZPEČNÁ?
Hoci mikrovlnná rúra predstavuje rýchly a bezstarostný spôsob prípravy jedla, je dosť nespoľahlivá, ak ide o zachovanie vitamínov a živín v jedle. Výnimkou nie je, samozrejme, ani zelenina. Minerály a vitamíny sú neuveriteľne citlivé na teplo a tu dochádza k oxidačnému znehodnoteniu tukov, a to rastlinných aj živočíšnych. V tomto procese sa tvoria nebezpečné hydroperoxidy tri- až štyrikrát rýchlejšie ako pri klasickom ohrievaní. Zohrievať jedlo by sme si v nej mali len občas. Ak vám záleží na tom, čo dávate do svojho tela, jedzte zeleninu radšej surovú, prípadne tepelne upravenú iným, lepším spôsobom.