Kohút na víne
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:50)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
60 minút, 6 porcií
Potrebujeme: 6 kus horné kohútie stehno, 6 kus dolné kohútie stehno, 6 kus mrkva, 3 kus petržlen, 1 kus zeler, 6 kus celé nové korenie, 6 kus celé čierne korenie, 6 kus bobkový list, 6 kus červená cibuľa, 2 liter červené víno, soľ, 4 kus šalotka, 200 gram slanina, 4 polievková lyžica kryštálový cukor, 200 mililiter červené víno, 2 polievková lyžica maslo, 8 kus šampiňóny, uvarené špecle (vaječné cestoviny)
1. Do väčšej nádoby dáme nakrájanú koreňovú zeleninu, kohútie stehná, koreniny a všetko zalejeme vínom. Pácujeme v chlade 48 hodín. Potom preložíme do liatinového hrnca a pečieme v rúre 3 až 4 hodiny pri teplote 160 °C.
2. Upečené stehná vyberieme z pácu a zeleninu rozmixujeme na omáčku. Podľa potreby rozriedime vínom.
3. Šampiňóny očistíme a zbavíme hlúbikov, šalotku olúpeme a nakrájame na väčšie kusy, slaninku na pásiky.
4. V dvoch panviciach opečieme jednotlivo slaninku a šalotku.
5. K šalotke prisypeme cukor a chvíľu karamelizujeme.
6. Skaramelizovanú šalotku podlejeme vínom, prevaríme, víno zredukujeme a odstavíme.
7. V tretej panvici na masle opražíme dozlatista šampinóny.
8. Z panvice s opraženou slaninkou zlejeme masť, aby sme mali čistú opraženú slaninku.
9. Slaninku zamiešame do omáčky. Pridáme aj skaramelizovanú šalotku a opražené šampiňóny. Na tanier naložíme omáčku, horné a dolné kohútie stehná a uvarené špecle.