Kohút na víne
7. 12. 2008, 1:20 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:29)

Zdroj: Život
Čas na prípravu: 60 minút
Potrebujeme: 1 kohút alebo kura (s hmotnosťou približne 2 kg), 200 g masla, 1 lyžica oleja, 15 šalotiek, 1 lyžica kryštálového cukru, 400 ml suchého červeného vína, 2 lyžice brandy, 2 strúčiky cesnaku, 250 g šampiňónov, 100 g mrkvy, 60 g slaniny, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 2 bobkové listy, soľ, mleté čierne korenie, mleté biele korenie, zmes čerstvých byliniek (rozmarín, bazalka, petržlenová vňať atď.)
Ako na to: Kohúta umyjeme, očistíme, rozporciujeme, osolíme a okoreníme. Slaninu a mrkvu nakrájame nadrobno, opečieme spolu na oleji a vyberieme.
Do výpeku pridáme polovicu masla a mäso, prudko zo všetkých strán orestujeme. K mäsu pridáme slaninu s mrkvou, zalejeme vínom, dochutíme brandy, paradajkovým pretlakom, bobkovým listom, polovicou čerstvo nasekaných byliniek, prelisovaným cesnakom a hodinu pomaly prikryté dusíme. Podľa potreby podlievame vínom.
Šalotky olúpeme. Na masle skaramelizujeme cukor, podlejeme vodou a rozmiešame. Do karamelu pridáme šalotky a miešame, kým sa neobalia. Nakrájané šampiňóny zvlášť opečieme na masle, osolíme a okoreníme. Pred dovarením mäsa pridáme do šťavy zvyšok čerstvých byliniek a necháme prevrieť. Kohúta podávame so šampiňónmi a s cibuľkou, bagetou alebo varenými zemiakmi.