Rozumiete týmto kulinárskym názvom? Ponúkame vám krátky slovníček talianskych výrazov
2. 12. 2014, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:24)

Zdroj: Archív
Pizzu a pastu určite poznáte. Keby ste sa náhodou stretli s nasledujúcimi výrazmi, už vás ničím neprekvapia.
Antipasto – tento výraz doslova znamená „pred jedlom“, čo je akási protiváha prvému chodu. Všeobecne sa pod týmto pojmom chápu studené predjedlá, podávané k aperitívom
Primo – teda prvý chod, obvykle pozostáva z cestovín, rizota, gnocchov či polievky
Secondo – druhý chod, hlavné jedlo, obvykle mäso alebo ryba
Contorno – čiže príloha, môže byť šalát (insalata) alebo varená zelenina
Crostini – sú vo všeobecnosti chápané ako opečené kúsky chleba, pečiva alebo bagetys najrôznejším obložením. Najznámejším druhom je bruschetta, teda chlieb obložený paradajkami, bazalkou, olivovým olejom, octom a soľou
Piadina – nasucho opečená chlebová placka. Pochádza z oblasti Romagna a vyrába sa z múky, masti, soli a vody
Caponata – je typicky sicílske jedlo, pripravované predovšetkým z baklažánov, zeleru a kapár. Existuje množstvo variácií a do tohto predjedla sa zvykne pridávať aj paprika, píniové oriešky, hrozienka a pod.
Sugo – je základná paradajková omáčka, o čosi redšia ako pretlak, no hustejšia ako šťava. Používa sa ako základ na pizzové cesto, no i do cestovín