Vedeli ste, že…

… mozog najlepšie funguje s takým množstvom glukózy, ako má jeden banán? Preto sa odporúča jesť viac menších porcií rozdelených počas celého dňa, keďže tak udržíte stabilnú hladinu cukru v krvi.

Banány
Banány
Zdroj: shutterstock

SOS z kuchyne

Čo robiť, aby sa krémová plnka v cheesecaku neprepadla po upečení do stredu?
Miška z Liptovského Mikuláša

SOS z kuchyne
SOS z kuchyne
Zdroj: shutterstock

Radí redaktorka Petra Mitringová 

Jemná plnka, hlavne keď je nadýchanejšia, je citlivá na prudké zmeny teplôt. Je však zopár spôsobov, ako klesnutiu plnky zabrániť. Ak namiesto obyčajného cukru do plnky použijete želírovací, bude lepšie držať. Pri klasickej plnke môžete v polovici pečenia pomocou ostrého noža jemne oddeliť cesto od bokov formy. Vďaka tomu bude horúci vzduch z koláča lepšie unikať. Nechajte 5 minút odpočívať a až potom dopečte. Prípadne nechajte upečený koláč vo vypnutej rúre ešte 5 až 10 minút, až potom vyberte a nechajte úplne vychladnúť.

Krupicová kaša 3x inak

Klasickú krupicovú kašu, ako ju poznáte z detstva, môžete servírovať aj inak ako na tanieri s maslom a posypanú kakaom. Ponúkame vám ešte tri ďalšie možnosti:

1. Ako nákyp: Dochuťte škoricou, zamiešajte žĺtky a vyšľahané bielky a spolu s ovocím zapečte.
2. Ako vrstvený dezert: Naneste striedavo s ovocím a kukuričnými vločkami do vysokého pohára.
3. Ako chrumkavé kosoštvorce: Ešte horúcu kašu zmiešajte s rozšľahaným vajcom, naneste na plech a po vychladnutí nakrájajte na kosoštvorce. Opečte na masle nachrumkavo a podávajte s kompótom.

Krupicová kaša 3x inak
Krupicová kaša 3x inak
Zdroj: shutterstock

„Recept samotný nemá dušu. Tú mu vdychuje kuchár.“ Thomas Keller (kuchár)

Padlo nám do oka

Termosky
Obdobie chladných a upršaných dní máme tu, a tak nám dobre padne šálka horúceho čaju. Najlepšie je mať ho stále poruke, a tak sa vám zíde šikovná termokanvica, ktorá udrží všetko teplé a v bezpečí. Naozaj je z čoho vyberať.

Pre romantičky, Bellarose, 41,14 €
Pre romantičky, Bellarose, 41,14 €
Zdroj: archív firmy
Dizajnová, Bonami, 61 €
Dizajnová, Bonami, 61 €
Zdroj: archív firmy
Retro s pumpičkou, Tescoma, 26,90 €
Retro s pumpičkou, Tescoma, 26,90 €
Zdroj: archív firmy

Pre knihomoľky

BARBORA GORECKÁ: Moje nejsladší vzpomínky
BARBORA GORECKÁ: Moje nejsladší vzpomínky
Zdroj: archív firmy

Barbora Gorecká: Moje najsladší vzpomínky
Ak ste aj vy fanúšičkou sladkých dobrôt, ako sú buchty, šišky, jablkové pité a podobne, ktoré pre vás s láskou piekli vaše babičky, je táto kuchárka pre vás to pravé. Autorka v nej zhromaždila svoje obľúbené recepty, ktoré vám pripomenú ten bezstarostný čas počas prázdnin u starých rodičov. A tie fotky sú nádherné.
Máma peče doma, 17,97 €