Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Viete si vybrať? Ktorý olej je lepší, repkový či olivový? Taká je pravda!

Ktorý olej je najlepší?

Zdroj: archív

Reklama

Vo väčšine televíznych programov o varení používajú šéfkuchári olivový olej. To vytvára dojem, že iba tento druh oleja je ten jediný správny a zdravý. Ako to je?

Okrem výrazne vyššej ceny si koncový spotrebiteľ pri olivovom oleji nijako zvlášť nepomôže. Olivový olej má reálne voči ostatným olejom veľa výhod, ale napríklad na vyprážanie nie je práve najvhodnejší.

Tento olej je pomerne tučný a má malý obsah takzvaných fytosterolov, ktoré znižujú obsah zlého cholesterolu v krvi. Naopak jeho výhodou je nízky obsah kyseliny linoleovej a nízke jódové číslo, čo znamená, že oxiduje veľmi pomaly alebo takmer vôbec. Preto sa často využíva v studenej kuchyni.

Ak však porovnáme olivový olej s repkovým zistíme, že v našom repkovom oleji sa nachádza oveľa lepšie zloženie mastných kyselín. Napríklad omega-3 mastné kyseliny sú v ňom zastúpené až v 9 %, kým v olivovom oleji iba 1 %. Práve vďaka tomu je repkový olej možné považovať za výborného bojovníka s ochoreniami srdca, keďže v tele udržiava hladinu cholesterolu v prirodzenej rovnováhe.

Vyberáme pre vás niečo PLUS