Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Kura môžete opiecť zo VŠETKÝCH strán: Netreba gril ani špeciálny stojan, stačí takáto FINTA!

kura

Zdroj: Shutterstock

Reklama

To musíte vyskúšať!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Postup: Jablkový páj s jablkovo-brusnicovou plnkou a sladkou čiapočkou z bielkov

    Dobre prepečené

    Kilogram mäsa treba piecť pri teplote 170 až 180 stupňov Celzia asi hodinu. To znamená, že kura bežnej veľkosti (1,2) kg vložíte do rozohriatej rúry a pečiete 60 minút. Dávajte pozor na príliš nízku teplotu, kura by sa dlhšie pieklo a vysušilo. Najlepšia poloha na pečenie je prsami otočenými nahor, pretože táto časť má viac mäsa a potrebuje viac tepla na prepečenie.

    Skúška správnosti: Ak pichnete do najhrubšieho miesta medzi stehnom a prsami, nesmie vytekať krvavá šťava. Po narezaní sa musí mäso oddeľovať od kostí.

    RADY:

    • Počas pečenia rúru neotvárajte, pretože teplota klesne a kura sa nebude piecť, ale dusiť.
    • Nemusíte podlievať. Kura pustí šťavu, ktorá po ňom bude stekať. Maximálne ho môžete touto šťavou poliať tesne pred a po dopečení.
    • Kura pečte 45 minút na 170 až 180 °C. Posledných 15-20 minút zvýšte teplotu na 200 až 210 °C, aby sa opiekla koža.

    Opečené zo všetkých strán

    A toto je finta, ako docieliť, že kura bude opečené zo všetkých strán rovnako, hoci nemáte gril ani špeciálny stojan. Vezmite bábovkovú formu a kura posaďte na stredný výčnelok najlepšie „biskupom“ (trtáčom) hore. V tejto časti má kura viac tuku, ktorý bude pekne stekať po suchších častiach.

    TIP:  Ak potrebujete kura upiecť extra rýchlo, prípravu môžete skrátiť až na 30 minút, keď ho budete piecť „na motýlika“. To znamená, že ho narežete popri chrbtici a položíte na nízky plech stehnami od seba.

    Správne rozmrazené

    Najlepšie je čerstvé, ale aj mrazené môže byť chutné, keď ho nebudete rozmrazovať narýchlo alebo nebodaj v mikrovlnke, kde stratí všetku šťavu a chuť. Kura vyberte z mrazničky, na miske ho preložte do chladničky a nechajte rozmrazovať cez noc. Určite ho nedávajte rozmrazovať do mikrovlnky.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS