Ľahká bublanina s čerstvým ovocím chutí ako sen: Z týchto nemusíte mať obavu ani o svoju figúru
10. 9. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:09)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Ľahký letný koláč s čerstvým ovocím, odtrhnutým z vlastnej záhradky, chutí ako sen. A z tých našich nemusíte mať obavu ani o svoju postavu.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zdroj: archív Dobré jedlo
Galéria k článku

Makovo-ríbezľová
12 kúskov
● 4 vajcia
● 100 g trstinového cukru
● 240 g mletého maku
● 50 g ryžovej múky
● 1 ČL prášku do pečiva
● 200 g jogurtu
● štipka soli
● ryžová alebo kokosová múčka
● 100 až 200 g ríbezlí
Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny. Pridáme mak, ryžovú múku, prášok do pečiva, jogurt a zmiešame. Z bielkov a zo štipky soli vyšľaháme sneh a jemne ho zamiešame do makovej zmesi. Tortovú formu s priemerom 24 cm vystelieme papierom na pečenie alebo vymažeme a vysypeme kokosovou či ryžovou múkou. Hmotu vylejeme do formy a husto posypeme umytými ríbezľami. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút. Necháme trochu vychladnúť a podávame.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Makovo-ríbezľová bublanina
Mafiny s tvarohom a čučoriedkami
12 kúskov
● 3 vajcia
● 130 ml mlieka
● 125 g špaldovej múky
● 125 g polohrubej múky
● 130 g trstinového cukru
● 115 ml oleja
● 1/2 balíčka prášku do pečiva
● čučoriedky navrch podľa chuti
NA TVAROHOVÚ NÁPLŇ:
● 300 g jemného tvarohu
● 1 PL kukuričného škrobu
● 1 ČL vanilkového extraktu
● 1 žĺtok
● 1 PL citrónovej šťavy
Všetky suroviny na cesto dáme do misy a dobre vymiešame. Do mafinových formičiek najprv rozprestrieme košíčky na pečenie a potom ich naplníme cestom. Urobíme tvarohovú plnku. Zmiešame všetky suroviny a z tejto hmoty dáme za lyžicu do každej formičky s cestom. Navrch poukladáme umyté čučoriedky podľa chuti a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 30 minút
TIP
Aby ovocie nekleslo na dno, obaľte ho v hladkej múke a až potom ukladajte na cesto.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Mafiny s tvarohom a čučoriedkami
Mramorovaná s čučoriedkami a malinami
15 kúskov
● 2 vajcia
● 150 g trstinového cukru
● 125 g rozpusteného masla
● 250 ml mlieka
● 2 PL kyslej smotany
● 130 g hladkej špaldovej múky
● 150 g polohrubej špaldovej múky
● 2 ČL prášku do pečiva
● 2 PL kakaa
● čerešne a maliny podľa chuti
● práškový cukor na posypanie
Formu (20 x 29 cm) vyložíme papierom na pečenie a rúru rozohrejeme na 180 °C. Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny. Pridáme vychladnuté maslo, mlieko, smotanu, obe múky, prášok do pečiva a jemne vymiešame dohladka. Dve tretiny hmoty vylejeme do formy a do zvyšnej zamiešame kakao. Ak by hmota s kakaom bola príliš hustá, prilejeme ešte trochu mlieka. Potom ju cikcakovito rozlejeme do bielej zmesi a špajdľou jemne premiešame povrch – vytvoríme mramorovanie. Navrch poukladáme očistené maliny a odkôstkované čerešne. Pečieme 25 až 30 minút. Bublaninu necháme trochu vychladnúť a pred podávaním ju môžeme posypať práškovým cukrom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pecenia: 25 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Mramorovaná bublanina s čerešňami a malinami
Ovseno-pohánková s marhuľami
15 až 20 kúskov
● 4 vajcia
● 150 g kokosového cukru
● 100 ml oleja
● 100 ml vody
● 100 g ovsenej múky
● 100 g pohánkovej múky
● 1 ČL prášku do pečiva
● 1/2 ČL mletej škorice
● 1/2 ČL mletej vanilky
● 300 až 500 g marhúľ
● za hrsť mandľových lupienkov
Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme olej, vodu, obe múky, prášok do pečiva, škoricu, vanilku a zmiešame. Z bielkov vyšľaháme sneh a veľmi opatrne ho zamiešame do žĺtkovej zmesi. Hmotu vylejeme do formy (24 x 24 cm) vystlanej papierom na pečenie. Navrch poukladáme umyté marhule prerezané na štvrtiny a posypeme mandľovými lupienkami. Dáme piecť na 25 minút do rúry vyhriatej na 200 °C. Upečenú bublaninu necháme trochu vychladnúť a môžeme krájať.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 25 minút
TIP
Ovsená múka sama osebe nie je vhodná na pecenie. Treba ju zmiešat v pomere 1 : 1 s pohánkovou alebo so špaldovou múkou.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Ovseno- pohánková bublanina s marhuľami