Super tip na víkendový koláčik: Upečte si cheesecake s citrónovým krémom, chutí naozaj božsky
17. 2. 2017, 12:40 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:53)

Zdroj: Shutterstock
Premýšľate, akú maškrtu by ste pripravili svojim blízkym na víkend? Ak milujete citróny, skúste svieži cheesecake s citrónovým krémom.
Tradičná anglická pochúťka, ktorá sa dá použiť na viac spôsobov. Môžeme ju natrieť na palacinky, alebo vafle, primiešať do jogurtu, alebo nákypu. Ako plnka sa používa v citrónovom koláči, známom v Amerike aj v Anglicku. Recept je veľmi jednoduchý.
Lemon curd
Potrebujeme:
2 veľké citróny, 5 žĺtok, 80 g kryštálového cukru, 50 g masla, soľ

Zdroj: Shutterstock
Lemon curd
Takto sa to podarí:
Z dvoch veľkých citrónov najemno nastrúhame žltú časť kôry. V miske vo vodnom kúpeli vymiešame kôru s 5 žĺtkami, 80 g kryštálového cukru, 80 ml citrónovej šťavy, 50 g mäkkého masla a so štipkou soli. Dáme do pohára, uzavrieme a uskladníme v chlade.
Lemon curd cheesecake
Potrebujeme:
Cesto:
10 podrvených maslových sušienok, 2 PL hnedého cukru, štipka soli, 4 PL masla
Plnka:
500 g krémového syra, 100 g práškového cukru, 3 PL polohrubej múky, štipka soli, 1 ČL vanilkového extraktu, 2 ČL citrónovej šťavy, kôra z jedného citróna, 4 veľké vajcia, 200 ml kyslej smotany
Poleva:
lemon curd
Takto sa to podarí:
1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Okrúhlu formu s priemerom 24-26 cm vystelieme papierom na pečenie.
2. V miske zmiešame rozdrvené keksy, soľ, cukor a rozpustené maslo. Dôkladne premiešame a prstami natlačíme do formy.
3. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 10 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť.
4. Keď je korpus vychladnutý, zabalíme celú formu do dvojitej vrstvy alobalu. Pripravíme aj hlboký plech, v ktorom sa bude koláč piecť.
5. Na plnku vyšľaháme krémový syr s cukrom dopenista. Postupne zapracujeme múku, soľ, vanilkový extrakt, citrónovú šťavu a kôru. Do misy po jednom pridáme vajcia. Na záver primiešame kyslú smotanu. Plnku vylejeme do formy na sušienkový základ a uhladíme.
6. Horúcu vodu nalejeme do plechu, mala by siahať do polovice výšky formy. Plech dáme do rúry a pečieme asi 45 minút, kým sa plnka nezačne odťahovať od bokov formy. Upečený cheesecake necháme vychladnúť.
7. Lemon curd trochu ohrejeme nad parou, rozmiešame a nanesieme na vychladnutý cheesecake. Necháme v chladničke tuhnúť aspoň 12 hodín. Pred podávaním opatrne vyberieme z formy a presunieme na podnos.