Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Super tip na víkendový koláčik: Upečte si cheesecake s citrónovým krémom, chutí naozaj božsky

Lemon curd cheesecake

Zdroj: Shutterstock‎

Reklama

Premýšľate, akú maškrtu by ste pripravili svojim blízkym na víkend? Ak milujete citróny, skúste svieži cheesecake s citrónovým krémom.

Tradičná anglická pochúťka, ktorá sa dá použiť na viac spôsobov. Môžeme ju natrieť na palacinky, alebo vafle, primiešať do jogurtu, alebo nákypu. Ako plnka sa používa v citrónovom koláči, známom v Amerike aj v Anglicku. Recept je veľmi jednoduchý.

Lemon curd

Potrebujeme:

2 veľké citróny, 5 žĺtok, 80 g kryštálového cukru, 50 g masla, soľ

Takto sa to podarí:

Z dvoch veľkých citrónov najemno nastrúhame žltú časť kôry. V miske vo vodnom kúpeli vymiešame kôru s 5 žĺtkami, 80 g kryštálového cukru, 80 ml citrónovej šťavy, 50 g mäkkého masla a so štipkou soli. Dáme do pohára, uzavrieme a uskladníme v chlade.

Lemon curd cheesecake

Potrebujeme:

Cesto:
10 podrvených maslových sušienok, 2 PL hnedého cukru, štipka soli, 4 PL masla
Plnka:
500 g krémového syra, 100 g práškového cukru, 3 PL polohrubej múky, štipka soli, 1 ČL vanilkového extraktu, 2 ČL citrónovej šťavy, kôra z jedného citróna, 4 veľké vajcia, 200 ml kyslej smotany
Poleva:
lemon curd

Takto sa to podarí:

1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Okrúhlu formu s priemerom 24-26 cm vystelieme papierom na pečenie.

2. V miske zmiešame rozdrvené keksy, soľ, cukor a rozpustené maslo. Dôkladne premiešame a prstami natlačíme do formy.

3. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 10 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť.

4. Keď je korpus vychladnutý, zabalíme celú formu do dvojitej vrstvy alobalu. Pripravíme aj hlboký plech, v ktorom sa bude koláč piecť.

5. Na plnku vyšľaháme krémový syr s cukrom dopenista. Postupne zapracujeme múku, soľ, vanilkový extrakt, citrónovú šťavu a kôru. Do misy po jednom pridáme vajcia. Na záver primiešame kyslú smotanu. Plnku vylejeme do formy na sušienkový základ a uhladíme.

6. Horúcu vodu nalejeme do plechu, mala by siahať do polovice výšky formy. Plech dáme do rúry a pečieme asi 45 minút, kým sa plnka nezačne odťahovať od bokov formy. Upečený cheesecake necháme vychladnúť.

7. Lemon curd trochu ohrejeme nad parou, rozmiešame a nanesieme na vychladnutý cheesecake. Necháme v chladničke tuhnúť aspoň 12 hodín. Pred podávaním opatrne vyberieme z formy a presunieme na podnos.

Vyberáme pre vás niečo PLUS