Reklama

Liptovská kapustnica s rezancami

Archív

Zdroj: Archív

Reklama

ČAS PRÍPRAVY: 50 MINÚT

POTREBUJEME:

100 g kyslej kapusty
0,5 l vody z kyslej kapusty
2 klobásky
20 g sušených húb
150 g údeného mäsa
100 g bravčového mäsa (neúdené kolienko alebo krížové kosti)
4 menšie celé zemiaky
100 g širokých rezancov
soľ
mleté čierne korenie
mletú sladkú papriku

POSTUP:

1. Bravčové mäso uvaríme, vyberieme a vývar použijeme na prípravu polievky. Do vývaru vložíme údené mäso, pridáme kapustu, dolejeme vodou z kyslej kapusty a varíme.

2. Keď je mäso takmer uvarené, pridáme celé zemiaky, klobásky, sušené huby a dovaríme do mäkka. Jemne osolíme a okoreníme podľa chuti. Ak máme svetlú kapustu, použijeme trocha mletej papriky.

3. Bravčové mäso, klobásky a údené mäso môžeme nakrájať do polievky, alebo ich konzumujeme samostatne s cviklou a chrenom ako hlavné jedlo. Pri podávaní polievky vkladáme do taniera uvarené domáce rezance a jeden celý uvarený zemiak. Široké rezance 150 g hladkej múky vymiešame rukou s 2 vajcami, štipkou soli a kvapkou oleja na tuhšie cesto. Cesto rozvaľkáme a krájame rezance, široké cca 0,5 cm. Potom ich vyvaríme v osolenej vode.