Mandľové croissanty
24. 8. 2006, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:29)

Zdroj: Archív
24 KUSOV; 2 HODINY 12 MINÚT Cesto: 375 ml mlieka2 PL kryštálového cukru1 PL sušeného droždia 375 až 400 g hladkej múky1 a pol ČL soli250 g masla1 vajce na potretiemandľové lupienky na ozdobu Plnka: 90 g ošúpaných mandlí1 PL hladkej múky1 PL maizeny120 g kryštálového cukru25 g masla1 vajce1 žĺtok1/2 ČL mandľovej esencie
POSTUP: 1. Mlieko mierne zohrejeme s polovicou cukru, pridáme droždie a 1 PL múky. Necháme 15 minút postáť, kým vykysne kvások. Múku zmiešame so soľou a zvyšným cukrom. Najlepšie v kuchynskom robote vymiešame vykysnutý kvások, postupne pridávame múku a vymiešame hladké cesto. 2. Cesto vložíme do vymastenej misy a na 1 a pol hodiny odložíme na teplé miesto. Vykysnuté cesto potom preložíme na pomúčenú dosku a 4-krát zľahka premiesime. Maslo rozvaľkáme medzi dvoma mikroténovými vrecúškami na obdĺžnik. Aj cesto rozvaľkáme a do stredu uložíme maslo. Kraje preložíme cez seba ako balíček, zľahka rozvaľkáme a cesto uložíme do chladu na 30 minút. 3. Postup zopakujeme ešte 2-krát. Medzitým si v mixéri zmiešame všetky suroviny na plnku tak, aby vznikla hustá pasta. 4. Cesto rozvaľkáme na 3 mm hrubý obdĺžnik a prekrojíme ho na 2 pásy. Z pásov nakrájame trojuholníky, na každý dáme lyžičku plnky a zrolujeme. Preložíme ich na plech vymastený olejom, potrieme rozšľahaným vajcom a necháme ešte kysnúť. 5. Vykysnuté pečivo potrieme vajcom, posypeme lupienkami a pečieme v rúre vyhriatej na 240 °C 2 minúty. Potom pri teplote 190 °C ďalších 10 minút dozlatista.