Marcipán verzus fondán: Aký je rozdiel medzi týmito dvomi hmotami na zdobenie?
1. 12. 2014, 12:30 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:24)

Zdroj: Archív
Zdatnejšia cukrárka pozná rozdiel medzi tými dvoma hmotami na zdobenie. Ale začínajúce gazdinky by mohli mať problém. Vysvetlíme si, v čom sú základné rozdiely.
Obe hmoty sa používajú v cukrovinkách a sú základnou pomôckou pri tvorbe slávnostných tort, špeciálne svadobných.
Fondán je v podstate hustý cukrový sirup, ktorý sa pri chladnutí šľahá, až sa zmení na bielu, tvárnu hmotu. Tým sa stane podobný marcipánu, no však iba vzhľadom. Po vyschnutí fondán tvrdne.
Marcipán je naproti tomu zmes jemne mletých mandlí a cukru, do ktorej sa pre lepšie tvarovanie pridáva trocha oleja (ideálne mandľového), bielok, smotana alebo kukuričný sirup. Niekedy sa pripravuje aj z pistácií a vtedy má jemnú zelenkavú farbu.
Vzhľadom na vyššiu cenu základnej suroviny sa v ľudových receptoch začali mandle nahrádzať sušeným mliekom a okrem cukru sa do tejto hmoty pridáva bielok, kondenzované mlieko a mandľová aróma.
Ale ani mandľový marcipán nemusí obsahovať vysoký podiel mandlí, časť z nich sa dá nahradiť sušeným mliekom alebo sójovým granulátom. Tak marcipán ako fondán sa dajú ľahko farbiť potravinárskymi farbami.