Marhuľová torta
12. 6. 2013, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:41)

Zdroj: photocusine
Čas prípravy: 40 minút, 8 porcií
Potrebujeme:
Cesto: 8 žĺtkov, 100 g kryštálového cukru, 4 bielky, 80 g hladkej múky, 20 g škrobovej múčky, maslo na vymastenie a hrubá múka na vysypanie formy
Plnka: 300 g marhuľového džemu, 5 plátkov želatíny, 3 žĺtky, strúhaná kôra z 1/2 citróna, 120 g kryštálového cukru, štipka soli, 125 ml mlieka, 400 ml smotany na šľahanie, 300 g čerstvého syra (alebo 20 % tvarohu), 100 g marhuľovej marmelády (želé), 30 g mandlí, strúhaná čokoláda na ozdobenie
Postup:
1. Žĺtky vyšľaháme dopenista s polovicou cukru. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, rozpustíme v ňom zvyšný cukor a obe masy spojíme. Múku premiešame so škrobovou múčkou a preosejeme do peny. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Dáme na 12 až 15 minút piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť vo forme, potom vyberieme a vodorovne raz prekrojíme. Obe časti korpusu potrieme džemom. Okolo jednej časti, položenej džemom navrch, pripevníme tortovú obruč.
2. Želatínu namočíme do studenej vody. Žĺtky, citrónovú kôru, cukor, soľ a mlieko dáme do misy a 20 minút povaríme nad horúcim vodným kúpeľom, až sa suroviny spoja na hustý krém. Želatínu vyžmýkame a rozpustíme v kréme. Odstavíme, necháme mierne vychladnúť, zatiaľ čo vyšľaháme šľahačku dotuha. Syr alebo tvaroh zapracujeme do krému spolu s polovicou šľahačky. Zvyšnú šľahačku odložíme do chladničky. Polovicu krému nanesieme na korpus v obruči, zakryjeme druhou polovicou korpusu a jemne pritlačíme. Navrch nanesieme zvyšný krém. Tortu dáme na 3 až 4 hodiny do chladničky.
3. Marhuľovú marmeládu alebo želé rozpustíme, dohladka rozmiešame a natrieme navrch torty. Zvyšnú šľahačku naplníme do vrecúška na zdobenie a tortu ňou ozdobíme. Pred podávaním tortu opatrne uvoľníme z obruče a okraj nožom uhladíme. Nakoniec boky ozdobíme sekanými mandľami a vrch strúhanou čokoládou.
Čas pečenia: 12 minút
Čas varenia: 20 minút
Čas chladenia: 4 hodiny