Obrátený jablkový koláč tarte Tatin

12 kúskov

Cesto: 225 g hladkej múky ● 110 g masla ● 2 PL krupicového cukru ● štipka soli ● 1 vajce ● 1 až 2 PL ľadovej vody
Na plnku: 50 g masla ● 170 g práškového cukru ● 5 až 6 jabĺk Golden Delicious ● šťava z 1/2 citróna

Na cesto zmiešame múku s maslom, cukrom, so soľou a s vajcom. Vypracujeme mrveničku. Pridáme 1 PL vody a zo zmesi vypracujeme hladké cesto. Podľa potreby môžeme pridať viac vody. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a dáme odležať na 30 minút. Rúru predhrejeme na 200 °C. Cukor rozpustíme priamo v tartovej forme na ohni (alebo na panvici). Keď skaramelizuje, pridáme maslo a rozmiešame. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na mesiačiky. Poukladáme do formy na pripravený karamel a pokvapkáme citrónovou šťavou. Cesto rozvaľkáme na plát hrubý 0,75 cm a položíme na jablká. Jemne pritlačíme. Prečnievajúce časti odrežeme a okraje založíme smerom dovnútra. Pečieme 25 až 35 minút dozlatista. Vyberieme a necháme 10 minút odstáť. Následne preklopíme na podnos a podávame.

Čas prípravy: 15 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas varenia: 20 minút
Čas pečenia: 35 minút

Vedeli ste, že…
... koláč sestier Tatinových vznikol náhodou, keď jedna z nich zabudla dať na spodok formy cesto?

Obrátený jablkový tarte Tatin
Obrátený jablkový tarte Tatin
Zdroj: Shutterstock

Krém s karamelovou krustou crème brûlée

4 porcie

1 pomaranč ● 200 ml mlieka ● 200 ml smotany na šľahanie ● 40 g krupicového cukru ● 2 PL vanilínového cukru ● 3 žĺtky ● 2 až 3 PL hnedého cukru na posypanie

Rúru predhrejeme na 140 °C. Pomaranč umyjeme horúcou vodou, poutierame dosucha a kôru najemno postrúhame. Šťavu vytlačíme. Mlieko privedieme spolu so smotanou, s cukrom a vanilínovým cukrom do varu. Stiahneme z ohňa. Žĺtky dáme do misy a pomaly zamiešame horúcu smotanovú zmes. Spojíme s pomarančovou šťavou i kôrou a nelejeme do pripravených ohňovzdorných formičiek. Formičky naukladáme na hlbší plech, do ktorého nalejeme toľko vody, aby dosahovala do výšky 2/3 formičiek. Pečieme asi 40 minút, aby zmes stuhla. Vyberieme, necháme vychladnúť a následne vložíme do chladničky najmenej na 2 hodiny. Pred podávaním posypeme crème brûlée hnedým cukrom, ktorý pomocou flambovacej pištole alebo v rúre pod grilom skaramelizujeme. Ihneď podávame ozdobené ovocím.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 40 minút

Krém s karamelovou krustou crème brûlée
Krém s karamelovou krustou crème brûlée
Zdroj: Shutterstock

Lávový koláčik fondant au chocolat

4 porcie

2 PL rozpusteného masla ● 2 PL krupicového cukru ● 150 g horkej čokolády ● 150 g masla ● 2 vajcia ● 2 žĺtky ● 100 g hladkej múky
Na ozdobu: vanilková zmrzlina ● ovocie

Rúru predhrejeme na 190 °C. Štyri formičky na suflé vytrieme rozpusteným maslom a vysypeme krupicovým cukrom. Prebytočný cukor vysypeme. Čokoládu spolu s nakrájaným maslom rozpustíme za občasného miešania nad horúcim vodným kúpeľom. Stiahneme z ohňa a necháme 5 minút chladnúť. Vajcia a žĺtky vyšľaháme na hustejšiu zmes. Pridáme preosiatu múku a vyšľaháme na jemnú zmes. Zamiešame rozpustenú čokoládu s maslom a nalejeme do pripravených formičiek. Tie naukladáme na plech a pečieme 13 až 16 minút, kým sa nezačne cesto oddeľovať od stien formičiek. Stred má byť stále tekutý. Vyberieme a necháme trochu vychladnúť. Fondant opatrne vyberieme z formičiek a podávame s kopčekom zmrzliny a ovocím.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 16 minút

Lávový koláčik fondant au chocolat
Lávový koláčik fondant au chocolat
Zdroj: Shutterstock

Koláčiky s mandľami financiers

12 kúskov

125 g masla ● 35 g hladkej múky ● 125 g mletých mandlí ● 120 g krupicového cukru ● 3 bielky ● 1 PL zmäknutého masla ● mandľové lupienky ● práškový cukor na posypanie

Rúru predhrejeme na 180 °C. Na panvici ohrievame maslo, až kým nezačne jemne hnednúť. Stiahneme z ohňa a prelejeme cez jemné sitko do misky. Necháme chladnúť. V mise zmiešame múku, mandle a cukor. Pridáme zľahka vyšľahané bielky a následne aj vychladené maslo. Necháme 30 minút odležať. 12 formičiek na financierky (obdĺžničky) vytrieme zmäknutým maslom. Cesto nanesieme do pripravených formičiek a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme 12 až 15 minút dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť. Vychladnuté koláčiky vyberieme z formičiek a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Čas prípravy: 22 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas pečenia: 15 minút

Koláčiky s mandľami financiers
Koláčiky s mandľami financiers
Zdroj: Shutterstock