Reklama

Najčastejšie triky výrobcov: Maslo alebo margarín? Toto si pri nákupe všímajte!

Pri kúpe si všímajte, či je uvedený výrobca a nie

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Maslo je generáciami overený produkt a bol tu už pred naším letopočtom. Margarín je tu tak 150 rokov. Podľa čoho si vyberať a na čo si dať pozor?

Maslo

● Aj do masla mnohí výrobcovia s obľubou dávajú maslové náhrady. Takže pozor si dajte hlavne na všelijaké maslíčka, ktoré sú v skutočnosti pripravené z vody a rastlinných tukov.

● Maslo musí byť vyrobené z mliečneho tuku, ktorého musí byť minimálne 80 %. Potom obsahuje asi 16 až 18 % vody a prírodné vitamíny, z ktorých najdôležitejšie sú A a D a navyše maslo podporuje vstrebávanie vápnika a mnohých ďalších živín z iných pokrmov.

Aby ste kúpili kvalitu...

● Kupujte maslo, na ktorom je uvedený výrobca, najlepšie domáci.

● Ak je uvedený iba distribútor, stúpa riziko, že ste narazili na zmrazené a prešľahané maslo.

● Akciové maslá niekedy nemajú 250 g, ale iba 200 g. Dôležitou pomôckou je, koľko stojí 1 kilo masla. Supermarkety by tento údaj mali mať povinne na cenových štítkoch na regáloch.

● Sledujte trvanlivosť a použitie, či je určené na studenú kuchyňu, na varenie, pečenie, vyprážanie alebo fritovanie.

Margarín

● Vznikol v dobe Napoleona ako náhrada pre vojakov. Špeciálnou úpravou hoväzdieho loja vznikol prvý margarín, ktorý nahradil nedostupné a drahé maslo.

● V 90. rokoch sa maslo považovalo za nezdravé a margarín sa stal, naopak, ochrancom zdravia, čo zvýšilo jeho popularitu.

● Medzi výhody margarínu patrí, že neobsahuje cholesterol a po jeho vybratí z chladničky ho môžete hneď natierať.

● Nevýhody: obsahuje farbivá i konzervanty a umelé antioxidanty a z etikiet sa väčšinou nedozvieme, z akých rastlinných tukov je vlastne vyrobený. Možno sú to tie najlacnejšie alebo chemicky upravené...

● Margarín je najprijateľnejší pre osoby alergické na mliečnu bielkovinu, ale inak je to naozaj iba náhrada masla, ako to bolo myslené pri jeho vzniku.

Užitočná informácia

Margaríny musia mať označenie

Kedysi nebolo možné vyčítať z etikiet, z akých rastlinných tukov je margarín vyrobený. V súčasnosti, podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady č. 1169/2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom, je povinnosť uvádzať na obale každého výrobku zastúpenie jednotlivých olejov.