Reklama

Máte doma tekvicu a neviete, čo s ňou? 3 jedlá hravo zvládnete, o večeru bude raz-dva postarané

Tekvica je zdravá a chutná na akýkoľvek spôsob.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Neváhajte a uvarte si z tekvice niečo výnimočné. S našimi receptami sa to určite podarí. Navyše, tieto jedlá teraz v zime príjemne zahrejú aj zasýtia.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Doniesli ste si z lesa košík plný húb? Vyskúšajte tento famózny HUBOVNÍK!

    Tekvicový hummus

    2 porcie

    ● 1 konzerva cícera
    ● 300 g tekvice hokaido
    ● 1 veľký strúčik cesnaku
    ● 1 PL sezamovej pasty
    ● 1 ČL zmesi talianskeho korenia
    ● hrsť petržlenovej vňate
    ● 1 ČL sezamu
    ● 1 ČL olivového oleja
    ● korenie čili
    ● soľ

    Tekvicu očistíme, vyberieme jadierka a nakrájame na kocky. Uvaríme domäkka. Zlejeme a necháme vychladnúť. Potom dáme spolu s cesnakom, cícerom, so sezamovou pastou a  s  korením do mixéra a rozmixujeme. Dochutíme soľou. Podávame pokvapkané olivovým olejom a posypané sezamom, petržlenovou vňaťou
    a korením čili.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Tekvicový hummus

    Kuracie stehná s tekvicou a marhuľami

    4 porcie
    ● 4 veľké kuracie stehná
    ● 1 tekvica hokaido
    ● 1 červená cibuľa
    ● 40 g sušených marhúľ
    ● mleté čierne korenie
    ● olivový olej
    ● 4 vetvičky tymianu
    ● grilovacie korenie

    Tekvicu umyjeme, rozpolíme a vyberieme jadierka. Nakrájame na menšie kúsky. Na dno pekáča naukladáme tekvicu, rozštvrtenú cibuľu a sušené marhule. Pridáme vetvičky tymianu. Kuracie stehná osušíme papierovou utierkou a poukladáme do pekáča na zeleninu a ovocie. Pokvapkáme olivovým olejom a posypeme grilovacím korením. Podlejeme trochou vody a pečieme pri teplote 200 °C asi 45 minút. Podávame s ryžou basmati.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 45 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Kuracie stehná s tekvicou a marhuľami

    Pečená tekvica s cícerom

    2 porcie
    ● 1 tekvica hokaido
    ● 1 strúčik cesnaku
    ● 1 konzerva cícera
    ● 2 g čili pasty
    ● šťava z 1/2 citróna
    ● olivový olej
    ● soľ
    ● mleté čierne korenie
    ● 1 avokádo
    ● 1 zväzok reďkoviek
    ● 100 g miešaného šalátu
    ● 100 g cherry paradajok
    ● korenie čili
    ● 125 g bieleho jogurtu
    ● 1 ČL citrónovej šťavy
    ● 1 strúčik cesnaku

    Rúru predhrejeme na 230 °C. Tekvicu rozpolíme, vyberieme jadierka a nakrájame na tenké mesiačiky. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme 1 ČL oleja, osolíme a okoreníme. Cesnak rukou mierne roztlačíme, pričom necháme na ňom šupku. Pridáme k tekvici. Pečieme asi 25 minút. Cícer scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Pridáme čili pastu, soľ, korenie a 1 PL olivového oleja a premiešame. Pridáme k tekvici po 10 minútach pečenia a spolu dopečieme. K upečenej zelenine vmiešame šalát, nakrájané reďkovky a cherry paradajky. Avokádo rozpolíme, vyberieme jadro a dužinu nakrájame na mesiačiky. Pridáme k ostatnej zelenine. Osolíme, okoreníme, posypeme korením čili. Na zálievku vymiešame jogurt s citrónovou šťavou, prelisovaným cesnakom a so soľou.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Pečená tekvica s cícerom