Tekvicový hummus

2 porcie

● 1 konzerva cícera
● 300 g tekvice hokaido
● 1 veľký strúčik cesnaku
● 1 PL sezamovej pasty
● 1 ČL zmesi talianskeho korenia
● hrsť petržlenovej vňate
● 1 ČL sezamu
● 1 ČL olivového oleja
● korenie čili
● soľ

Tekvicu očistíme, vyberieme jadierka a nakrájame na kocky. Uvaríme domäkka. Zlejeme a necháme vychladnúť. Potom dáme spolu s cesnakom, cícerom, so sezamovou pastou a  s  korením do mixéra a rozmixujeme. Dochutíme soľou. Podávame pokvapkané olivovým olejom a posypané sezamom, petržlenovou vňaťou
a korením čili.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút

Tekvicový hummus
Tekvicový hummus
Zdroj: Shutterstock

Kuracie stehná s tekvicou a marhuľami

4 porcie
● 4 veľké kuracie stehná
● 1 tekvica hokaido
● 1 červená cibuľa
● 40 g sušených marhúľ
● mleté čierne korenie
● olivový olej
● 4 vetvičky tymianu
● grilovacie korenie

Tekvicu umyjeme, rozpolíme a vyberieme jadierka. Nakrájame na menšie kúsky. Na dno pekáča naukladáme tekvicu, rozštvrtenú cibuľu a sušené marhule. Pridáme vetvičky tymianu. Kuracie stehná osušíme papierovou utierkou a poukladáme do pekáča na zeleninu a ovocie. Pokvapkáme olivovým olejom a posypeme grilovacím korením. Podlejeme trochou vody a pečieme pri teplote 200 °C asi 45 minút. Podávame s ryžou basmati.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 45 minút

Kuracie stehná s tekvicou a marhuľami
Kuracie stehná s tekvicou a marhuľami
Zdroj: Shutterstock

Pečená tekvica s cícerom

2 porcie
● 1 tekvica hokaido
● 1 strúčik cesnaku
● 1 konzerva cícera
● 2 g čili pasty
● šťava z 1/2 citróna
● olivový olej
● soľ
● mleté čierne korenie
● 1 avokádo
● 1 zväzok reďkoviek
● 100 g miešaného šalátu
● 100 g cherry paradajok
● korenie čili
● 125 g bieleho jogurtu
● 1 ČL citrónovej šťavy
● 1 strúčik cesnaku

Rúru predhrejeme na 230 °C. Tekvicu rozpolíme, vyberieme jadierka a nakrájame na tenké mesiačiky. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme 1 ČL oleja, osolíme a okoreníme. Cesnak rukou mierne roztlačíme, pričom necháme na ňom šupku. Pridáme k tekvici. Pečieme asi 25 minút. Cícer scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Pridáme čili pastu, soľ, korenie a 1 PL olivového oleja a premiešame. Pridáme k tekvici po 10 minútach pečenia a spolu dopečieme. K upečenej zelenine vmiešame šalát, nakrájané reďkovky a cherry paradajky. Avokádo rozpolíme, vyberieme jadro a dužinu nakrájame na mesiačiky. Pridáme k ostatnej zelenine. Osolíme, okoreníme, posypeme korením čili. Na zálievku vymiešame jogurt s citrónovou šťavou, prelisovaným cesnakom a so soľou.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 25 minút

Pečená tekvica s cícerom
Pečená tekvica s cícerom
Zdroj: Shutterstock