Kokosové srdiečka

16 kúskov

Miešame 2 vajcia, 300 g práškového cukru, 50 g masla alebo rastlinného tuku a 2 lyžice medu 20 minút nad parou a potom za stáleho miešania necháme vychladnúť. Preosejeme 150 g polohrubej múky so 150 g hladkej múky a s 3 lyžičkami kypriaceho prášku. Do vychladnutej hmoty z vajec, cukru a medu striedavo primiešavame zmes múky, 200 ml vlažného mlieka a miešame, až kým zo surovín nevznikne hladké cesto. Pripravíme polevu. Zmiešame 330 g práškového cukru so 70 g kakaa, pridáme 8 lyžíc mlieka, 2 lyžice rumu a za stáleho miešania zahrejeme nad parou. V horúcej hmote rozpustíme 250 g masla alebo rastlinného tuku a dobre vymiešame. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 175 °C asi 15 minút. Z vychladnutého korpusu povykrajujeme srdiečka, ktoré namáčame do teplej polevy a obaľujeme v strúhanom kokose. Kokosové srdiečka rozložíme na papier na pečenie a necháme stuhnúť. Môžeme ich ozdobiť marcipánom vykrojeným v tom istom tvare srdiečka.

Kokosové srdiečka
Kokosové srdiečka
Zdroj: ARCHÍV DJ, ANZA

Krémový zákusok s pistáciami

16 kúskov

Do hlbšej misy dáme 2 poháre polohrubej múky (1 pohár je 250 ml), 1 pohár krupicového cukru, 1 pohár mlieka, 1/2 pohára oleja, 1 balíček kypriaceho prášku, 1 balíček vanilínového cukru, 2 vajcia a 2 lyžice kakaa a spolu premiešame. Cesto dáme na veľký vymastený a múkou vysypaný plech. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 25 minút. Pripravíme plnku. Z 500 ml mlieka a z 2 balíčkov kokosových pudingov v prášku uvaríme puding a necháme vychladnúť. Vyšľaháme 125 g masla so 120 g práškového cukru a pridáme do vychladnutého pudingu. Nakoniec vmiešame 200 ml hustej kyslej smotany, 2 balíčky vanilínového cukru, 2 lyžice strúhaného kokosu a premiešame. Korpus po vychladnutí natrieme plnkou, ozdobíme rozpustenou čokoládou a posekanými pistáciami. Koláč ozdobíme rozpustenou čokoládou, posypeme posekanými pistáciami a pokrájame na menšie kocky.

Krémový zákusok s pistáciami
Krémový zákusok s pistáciami
Zdroj: ARCHÍV DJ, ANZA

Krehké rezy s čokoládovou polevou

16 kúskov

Spracujeme 500 g hladkej múky, 200 g masla, 80 g práškového cukru, 4 žĺtky, 1 lyžičku kypriaceho prášku, 3 lyžice kakaa, 100 ml smotany na šľahanie, 50 ml oleja a 2 balíčky vanilínového cukru na cesto a rozdelíme ho na dve časti. Jednu časť cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka prenesieme na vymastený plech. Pripravíme plnku. Zo 6 bielkov a z 80 g krupicového cukru ušľaháme tuhý sneh. Vymiešame 140 g masla s 220 g práškového cukru prilejeme 100 ml rumu. Vmiešame vyšľahaný sneh, 200 g strúhaného kokosu a spolu premiešame. Cesto potrieme lekvárom, rozotrieme plnku, prikryjeme druhým rozvaľkaným cestom a upečieme vo vyhriatej rúre. Vychladnutý korpus polejeme rovnomerne čokoládovou polevou a pokrájame.

Krehké rezy s čokoládovou polevou
Krehké rezy s čokoládovou polevou
Zdroj: ARCHÍV DJ, ANZA

Tortičky s čokoládovou plnkou

21 kúskov

Vyšľaháme 3 bielky, pridáme 1 lyžicu octu a postupne zašľaháme 250 g práškového cukru. Do vyšľahanej hmoty vmiešame 120 g strúhaného kokosu zmiešaného s 30 g kukuričného škrobu (Gustin). Hmotou naplníme cukrárske vrecko s hladkým násadcom a na plech vyložený papierom na pečenie nastriekame malé tortičky. Pečieme v rúre vyhriatej na 125 °C 15 až 20 minút. Pripravíme krém. Zmiešame 2 vajcia so 70 g práškového cukru a s 2 zarovnanými lyžicami kakaa. Za stáleho šľahania hmotu zohrievame 10 až 15 minút nad parou až do zhustnutia. Počas chladnutia premiešavame. Vyšľaháme 140 g masla alebo rastlinného tuku s 30 g práškového cukru do peny a potom postupne pridávame kakaovú hmotu. Vyšľahané maslo a kakaová hmota musia mať približne rovnakú teplotu, aby sa krém nezrazil. Kokosové tortičky spojíme kakaovým krémom a odložíme do chladu.

Tortičky s čokoládovou plnkou
Tortičky s čokoládovou plnkou
Zdroj: ARCHÍV DJ, ANZA