Milujete suši? Viete, ako k nemu správne vyberať sójovú omáčku? Na toto dajte pozor!
8. 9. 2014, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:33)

Zdroj: Archív
Nič jednoduchšie ako ísť do obchodu a nejakú si kúpiť. No v obsahu fľaštičiek so „sójovkou“ sú priepastné rozdiely. Povieme vám aké.
Sójová omáčka kedysi nahrádzala vzácnu soľ. Vďaka obsahu prírodného glutamanu dodáva jedlu výraznejšiu chuť. Neobídete sa bez nej hlavne pri podávaní suši.
Tajomstvo tej najlepšej chuti pravej sójovej omáčky tkvie v kombinácii štyroch ingrediencií ako sója, pšenica, voda a soľ. Ich kvasením vzniká červenohnedá, výrazne voňajúca tekutina.
V obchodoch nájdete sójovú omáčku aj bez obsahu pšenice, ktorá je vhodná pre celiatikov.
Pozor si dajte na chemicky vyrobenú sójovú omáčku, ktorá s tou tradičnou, poctivou nemá nič spoločného. V jej zložení okrem iného nájdete pridaný umelý glutaman sodný, nesladený slivkový lekvár, paradajkový pretlak, stolové víno, ocot, cukor, mleté čierne korenie a ďalšie prísady, ktoré v pravej sójovej omáčke nemajú vôbec čo robiť.
Tradičné sójové omáčky kúpite u vietnamských predajcov, v predajniach zdravej výživy a v supermarketoch v regáloch s cudzokrajnými prísadami. Odporúčame pozorne čítať etiketu so zložením omáčky.